Noclehárny, teplá židle, iglou. Charita se připravuje na zimu
22. listopadu 2019 Pro média

Noclehárny, teplá židle, iglou. Charita se připravuje na zimu

Olomouc – Lavičky v parku, boudy a chatrče, zahradní chatky či objekty bez kolaudace se stávají v zimě útočištěm lidí bez domova. Přitom noční mrazy představují pro lidi na ulici obrovské zdravotní riziko. Jen minulou zimu kontaktovali terénní pracovníci kolem 200 lidí na Olomoucku žijících na ulici či v provizorních přístřešcích. V ordinaci pro lidi v nouzi zaznamenali s první vlnou zimy koncem října zvýšený počet nemocných i narůstající výskyt parazitárních onemocnění. Charita Olomouc rozšiřuje zimní provoz služeb pro lidi bez domova.

Karimatky, čaj, sprcha
Nízkoprahové denní centrum otevře své prostory i přes noc. Lidé bez domova tak budou mít příležitost přečkat noc v teple a suchu na karimatkách, případně židlích, bude-li o tuto službu velký zájem. „Službu nočního centra obvykle zahajujeme podle počasí na konci listopadu či začátkem prosince a funguje až do března. V letošním roce s ohledem na nezvykle teplé počasí předpokládáme, že provoz spustíme 1. prosince," sdělil vedoucí střediska Samaritán Alexandr Dvořák. Centrum je otevřeno každý večer od 19:00, zavírá se ráno v 7:00, aby se prostory nízkoprahového centra mohly připravit na denní provoz. V loňském roce přečkalo v centru mrazivé teploty během jedné noci až 49 osob.

Pomůže iglou
Ne všichni lidé bez domova však využívají služeb nocleháren a denního centra. V loňském roce byli pracovníci terénního programu v kontaktu s celkem 193 lidmi (157 mužů, 36 žen) věkového průměru 47 let, z nichž přibližně jen 30 z nich využívá v zimním období noclehárnu a noční centrum. Zbytek zůstává venku. Možným úkrytem před mrazem jsou obvykle stany, squaty, svépomocí postavené přístřešky a nechráněná veřejná místa.

„Máme vytipované ohrožené lidi, jejichž situaci monitorujeme a snažíme se je motivovat k tomu, aby využili služby, jako jsou noclehárny včetně možnosti přečkat noc na denním centru,“ přibližuje  Veronika Buková, koordinátorka terénního programu. Charita má k dispozici rovněž provizorní nouzové přístřešky typu „iglou“ pro klienty, kteří z určitých důvodů nemohou v zimním období docházet do nocleháren a denního centra.

Pan Stanislav přebývá ve stanu v lesíku nedaleko Olomouce. Pobírá invalidní důchod na hranici životního minima. Loňskou zimu s teplotami klesajícími pod bod mrazu přečkal díky Charitě v „iglú“. „Kromě služby terénních pracovníků, nevyužívá pan Stanislav prakticky žádných dalších služeb. Důvodem je jeho soběstačnost, ale i komplikovaná povaha. Je samotář a obtížně vychází s lidmi. Poskytnutí iglou bylo v tomto případě jedinou možností, jak jsme mu mohli pomoct,“ přiblížila situaci Veronika Buková.

IMG-5432da677d1595d55ebb844b7a15d57d-V

Polévka i v sobotu
Charita pro období zimy obměnila také víkendový jídelníček. „V zimním období podáváme v denním centru teplou polévku nejen ve všední dny, ale i v sobotu. V neděli pak dostanou lidé bez domova chléb s pomazánkou a zahřejí se teplým čajem. Tato služba pro lidi žijící převážně na ulici byla zahájena již v sobotu 2. listopadu a potrvá přibližně do března,“ upřesnil Alexandr Dvořák.

Víkendovou službu výdeje stravy provozuje Charita Olomouc i díky velké pomoci dobrovolníků. Dobrovolník pan Jaromír Zavřel vypomáhá při výdeji už něco málo přes rok: „Charita pomáhá lidem bez domova, ať se ocitnou v jakékoliv situaci, ať jsou na ulici dobrovolně či nedobrovolně. Mě osobně zajímají osudy lidí a jsem rád, že mohu věnovat část svého času, který je limitovaný častými pracovními pobyty v Praze i mimo republiku, potřebným. Je to smysluplnější, než například o víkendu vysedávat po kavárnách.“

Ordinace v pohotovosti
Pro zdravotní pracovníky v charitní ordinaci pro lidi v nouzi je zima nejnáročnějším obdobím. „V zimě se zvyšuje výskyt parazitárních onemocnění, což je dáno jednak zhoršenou možností hygieny, a jednak i tím, že lidé bez domova na sobě mají několik vrstev oblečení, které v zimě nesundávají. Naše klienty musíme po odparazitování vybavit čistým oblečením, kterého je v zimě potřeba víc. To je pro nás vždy složitější. Celkově stoupá nemocnost, už od října se zvýšila obložnost nemocných v noclehárnách. Lidé bez domova se nám kumulují v čekárně, jsou unavení, nachlazení a potřebují si odpočinout,“ sdělila zdravotní sestra Helena Mikušková.

V plánu jsou i mobilní toalety
Jednou z důležitých služeb pro lidi bez domova je i možnost využívat toalety. V dohledné době má Charita v plánu realizovat na Wurmově ulici provoz nových mobilních WC. „Současné toalety jsou bohužel umístěny v suterénu budovy a pro jejich návštěvu je nutné sestoupit po mnoha příkrých schodech, což je pro nemocné či invalidní klienty velký problém. Připravujeme pořízení nových mobilních WC umístěných v terénu dvora tak, aby byly co nejméně bariérové a snadno dostupné. V současné chvíli čekáme na schválení projektu památkovým odborem,“ uvedl Alexandr Dvořák.

Kniha, která pomáhá
Loni na podzim vydala Charita Olomouc netradiční publikaci fotografií Jindřicha Štreita Vzájemnosti, v níž se autor soustředil na osudy lidí bez domova. Kniha, je víc než sociálním dokumentem. Ke slovu se dostala i poezie, která společně s fotografickými obrazy renomovaného umělce odkazuje k potřebě lásky, vzájemného vztahu a respektu k lidské důstojnosti. Zisk z prodeje použije Charita Olomouc na podporu služeb středsika Samaritán pro lidi bez domova. Kniha je celoročně k dostání v prodejně Dobrodruhá na Wurmově ulici v Olomouci.

Kontakty:
Bc. Alexandr Dvořák - vedoucí střediska | +420 739 344 153
t%EhQMQN0kBxZ956JTOE1~l6jWmKD - koordinátor terénního programu | +420 730 550 588