30. června 2020 Aktuality

Smysluplná práce navrací lidem bez domova důstojnost

Charita Olomouc získala pro klienty další zakázku v podobě úklidu a čištění olomouckých ulic. Ve středu 1. července 2020 tak odstartuje druhé kolo pilotního projektu ve spolupráci se Statutárním městem Olomouc a Technickými službami města Olomouce. Nabídkou pracovních aktivit klientům se Charita snaží překonat bariéry, které lidem bez domova zabraňují uplatnit se na trhu práce, získat nové zkušenosti a obnovit pracovní návyky.

V polovině srpna loňského roku se do projektu úklidu a čištění chodníků v Olomouci přihlásilo 6 lidí bez domova. „Klienti odstraňovali z chodníků plevel a odváželi jej do sběrného dvora v Hodolanech. Každá skupinka měla svého předáka z bývalých nebo současných klientů střediska Samaritán,“ přiblížil Jan Buka, zástupce ředitele Charity Olomouc.

Zakázka od technických služeb byla ukončena v polovině října 2019, poté Charita obnovila spolupráci s Metropolitní kapitulou u sv. Václava v Olomouci a klientům nabídla další pokračování prací v lese. Přes zimu se klienti zapojili do práce na renovaci prostor půjčovny kompenzačních pomůcek pro pečovatelskou službu v Řepčíně. „Je důležité vytvářet prostor, ve kterém můžeme lidem vracet jejich důstojnost. K tomu vede cesta skrze sebeuplatnění, pomoc ostatním a vykonanou práci. Jednoduše tak, aby to, co dělají, pro ně bylo přínosné a zároveň smysluplné, aby vznikal prostor pro růst,“ dodal Jan Buka.