Pozemský život je konečný, smrtí přecházíme do věčnosti
6. října 2022 Aktuality

Pozemský život je konečný, smrtí přecházíme do věčnosti

Dřív ani nevěděla, že práce pastoračního pracovníka a nemocničního kaplana vůbec existuje. Teď pomáhá vážně nemocným lidem v posledních okamžicích života. „Setkání s klienty jsou náročná, často ale i moc krásná. Je to takový mix všech emocí. Někteří mají strach a obavy a potřebují utěšit. Z některých je cítit pokora a radost za prožitý život. Často si při práci uvědomím mnoho věcí, které mi pomáhají vyrovnat se s vlastním životem i s tím, jak k němu přistupovat,“ říká o své práci Jana Březinová.

„Po škole jsem moc nevěděla kudy kam. Paní ředitelka mi tehdy nabídla práci v Charitě. Až postupem času jsem se dostala k práci v hospici,“ vysvětluje Březinová. „Někdy se setkávám s tím, že mi pacienti řeknou, že nejsou věřící a tak moji službu nepotřebují. Svou spiritualitu má ale každý a na smrt je dobré být připravený. Téma smrti by měl ale řešit každý. Je potřeba si uvědomit, že život je konečný a smrt je jenom předěl.“

„Neumím moc odpočívat. Občas závidím ostatním, kteří si umějí jen tak vzít knížku a něco si přečíst. Já musím neustále něco dělat. Často chodím plavat nebo na výlety. Pohyb je pro mě důležitý,“ a ke svým zálibám přidává, že když zrovna nesportuje, stará se o svoji zahradu.

Z cyklu Příběhy od srdce: Středisko pro lidi s duševním onemocněním

Foto: Jiří Šumný

Loni jsme si připomněli 30 let od obnovy Charity na Moravě. Začtěte se postupně spolu s námi do více než 30 autentických PŘÍBĚHŮ OD SRDCE našich pracovníků, klientů a dobrovolníků.

Jana Březinová