Vánoční rodinná pohoda není samozřejmostí, my se ji snažíme dopřát každému
20. prosince 2022 Aktuality

Vánoční rodinná pohoda není samozřejmostí, my se ji snažíme dopřát každému

Olomouc - Vánoce jsou svátky ve znamení setkávání, zdobení stromečku, ochutnávání cukroví a trávení volných chvilek po boku svých nejbližších. Takový program ale není samozřejmostí, a to zejména u osob, které nemají pevné zázemí a procházejí těžkými životními situacemi. Protože každý by měl mít příležitost zažít příjemný Štědrý den a také nezůstat sám, snaží se Charita Olomouc každoročně zajistit pravou vánoční atmosféru lidem v nouzi.

Nízkoprahové služby střediska Samaritán pro lidi bez domova fungují i během Štědrého dne. Pracovníci centra se v prostorách jídelny denního centra postarají o pravou vánoční atmosféru. Kromě cukroví se návštěvníci mohou těšit i na hlavní jídlo. „Na slavnostní oběd budeme podávat smažený řízek s bramborovým salátem,“ prozrazuje Alexandr Dvořák, vedoucí střediska. Oběd bude možné sníst přímo v jídelně nízkoprahového centra či volně odnést s sebou. Klienti budou mít příležitost ochutnat různé druhy cukroví a zazpívat si tradiční koledy u vánočního stromku.

Vánoční svátky v Domově sv. Anežky

V Domově sv. Anežky probíhají přípravy na Štědrý den již během adventního období. „S klienty se setkáváme při takzvaných adventních setkáních, během kterých s našimi klienty mluví pastorační asistentka o adventu a životě svatých, společně vyrobí adventní věnec a 5. prosince se radují z mikulášské nadílky,“ popisuje Alžběta Kučerová, koordinátorka Domova sv. Anežky.

V období adventu pomáhají klienti zdobit vánoční stromky, péct cukroví a každý si také může napsat své přání. „Ve spolupráci s místní svatokupeckou farností a farníky se snažíme všechna vysněná přání našim klientům splnit,“ říká Kučerová. Na Štědrý den pak probíhá společný oběd, předávání dárků a zpívání koled během vánočního posezení s místním knězem.

Vánoce v Domově sv. Kosmy a Damiána

Přípravy na Vánoce probíhají s předstihem rovněž v Domově sv. Kosmy a Damiána. Dělá se velký vánoční úklid, který zahrnuje mytí oken a dekorování chodeb i pokojů. Peče se cukroví a vybírají se vánoční filmy, které se následně promítají na velkém plátně. „Jelikož napečené cukroví mizí rychlostí blesku, může se veřejnost podělit o své vzorky a přinést je v rámci sbírky vánočních balíčků na adresu Dobrodruhá, Wurmova 5, kde se nachází sběrné místo,“ přibližuje Alexandr Dvořák.

Předvánoční besídka a Štědrý den

Do Štědrého dne by pracovníci Domova sv. Kosmy a Damiána rádi uspořádali vánoční besídku. „Kolega se rozhodl, že svým zpěvem předá radost dál a společně s ubytovanými pilně nacvičuje zpívání koled,“ sděluje Alexandr Vrabček, koordinátor Domova sv. Kosmy a Damiána. Ten rovněž prozrazuje, že první vystoupení plánují na 24. prosince a zároveň doufají, že nebude poslední.

Na Štědrý den bude v obou azylových domech vládnout jako vždy domácí pohoda a jako sváteční jídlo se bude podávat řízek s bramborovým salátem. Nebudou chybět ani dárky pro všechny, kteří našli v domovech zázemí. O duchovní program v podobě bohoslužby slova se postará otec Vitásek a Richenza Buková. „Vánoce v mnohých z nás evokují vůni cukroví, rodinnou pohodu, sledování pohádek a vlídné slovo, tohoto všeho se budeme snažit dosáhnout i letos,“ uzavírá Vrabček.

Balíčky a cukroví pro lidi bez domova

Charita Olomouc vyhlásila 14. listopadu vánoční sbírku pro jednotlivce a rodiny ohrožené chudobou. Veřejnost přispěla darováním vhodných potravin a hygienických potřeb. Dary putovaly do vánočních balíčků pro jednotlivce a rodiny v nouzi, část darů je využita na zajištění štědrovečerní večeře v nízkoprahovém denním centru a azylových domech. Charita o Vánocích obdaruje balíčkem na 400 jednotlivců a rodin. Sbírka balíčků trvá do 21. prosince, cukroví a ovoce pro štědrovečerní večeři je možné darovat až do 24. prosince. Sběrné místo se nachází v prodejně Dobrodruhá na Wurmově 5.

Eva Štefková, Patricie Macelová, Charita Olomouc

Kontakty:
Alexandr Dvořák, vedoucí střediska, koordinátor Azylových domů | +420 739 344 153
Alexandr Vrabček, DiS., zástupce vedoucího střediska | +420 739 344 150
Alžběta Kučerová - koordinátorka Domova sv. Anežky | +420 733 694 581