Sbírka sv. Mikuláše pomáhá překonat krizi samoživitelkám a rodinám v tísni
6. prosince 2022 Aktuality

Sbírka sv. Mikuláše pomáhá překonat krizi samoživitelkám a rodinám v tísni

Olomouc – Nemožnost uhradit obědy, zájmové kroužky, tábory, ale i zakoupit volně prodejné léky na kašel a horečku pro děti. Samoživitelky a samoživitelé s dětmi tvoří hned po seniorech nejrizikovější skupinu, které hrozí propad do chudoby. Paní Alena, která žije sama s devítiletou dcerou, je od října na nemocenské, která jí však nebyla vyplacena v době, kdy potřebovala zaplatit nájem. Hrozilo, že pokud bude mít na nájmu dluh, nebude jí smlouva od ledna prodloužena. Díky dárcům, kteří přispěli do Sbírky sv. Mikuláše, přispěla Charita paní Aleně chybějící částkou 13 000 Kč na nájem.

Se stále se zvyšujícími cenami energií, potravin a služeb se především ženy samoživitelky ocitají v krizi. Do tísně se stále častěji dostávají rodiny, které doposud sice žily velmi skromně, ale dokázaly uhradit základní potřeby jako bydlení, jídlo, energie. Rostoucí inflace však způsobila, že se samoživitelé i mnohé rodiny se svými příjmy ocitají za hranou svých možností. V těchto rodinách jsou děti jak na základní škole, tak studující na učilištích či středních školách.

Paní Tereza se přistěhovala se svými třemi dětmi do Olomouce. Paní pobírá pouze rodičovský příspěvek a ze svých finančních rezerv zvládla zaplatit vstupní poplatky na bydlení, jako je kauce, provize a první nájem. „Než se mamince vyřídí sociální dávky v novém bydlišti, nemá finance na úhradu obědů pro děti ve škole a ve školce. Děti jsou také často nemocné a maminka se potýká s nedostatkem financí na volně prodejné léky na kašel a horečku,“ vysvětluje Jitka Laštůvková, zástupkyně vedoucí Střediska pro rodiny a krizovou pomoc. V kritické době pomohla Charita s úhradou obědů ve výši 1 350 Kč a rovněž 350 korunami na potřebné léky pro děti.

Pomocnou ruku podá Sbírka sv. Mikuláše
Charita Olomouc zřídila na pomoc rodinám v tísni na Olomoucku Sbírku svatého Mikuláše. Díky dárcům mohla Charita letos pomoci 56 rodinám s úhradou nájmu, nákupem potravin, léků, pomůcek do školy a dalších potřebných věcí. Sbírka sv. Mikuláše byla vyhlášena 27. listopadu 2020 a je možné do ní přispívat stále, protože nemá termín ukončení.

Do sbírky je možné přispět buď online platbou na Darujme.cz, nebo převodem na účet:
115-1405220217/0100,
variabilní symbol 1702.

Charita Olomouc děkuje všem dárcům za projevenou solidaritu s potřebnými.

Kontakty:
Petra Pavlíčková – vedoucí Střediska pro rodiny a děti | +420 731 626 178