Letošní Tříkrálová sbírka otevřela nové cesty. Díky dobrovolníkům a veřejnosti
14. ledna 2021 Aktuality

Letošní Tříkrálová sbírka otevřela nové cesty. Díky dobrovolníkům a veřejnosti

Olomouc – Letošní epidemická situace nedovolila tříkrálovým dobrovolníkům vyrazit do ulic. Koleda se nese pouze virtuálním prostorem, avšak kromě darování prostřednictvím online kasičky mohou nyní dárci přispět i hotově do pokladniček, které se díky ochotným dobrovolníkům a podpoře veřejnosti nacházejí na nejrůznějších veřejně dostupných místech. Charita Olomouc se obrací na veřejnost s prosbou o pomoc s umístěním kasiček v dalších obchodech, firmách či institucích v Olomouci a okolí.

Ve výjimečné době, kdy z epidemických důvodů není možný tradiční způsob koledování, hledá Charita místa, kde je s dodržením hygienických opatření možný volný pohyb osob a kde lze umístit tříkrálovou kasičku. „Obracíme se na veřejnost s prosbou o pomoc s uložením pokladniček tam, kde je to možné, to znamená otevřené obchody, lékárny, pošty, ale i firmy a instituce. Budeme rádi, když se nám zájemci, kteří by nás chtěli takto podpořit, ozvou, probereme s nimi možnosti i dotazy. Nevadí, když se na umístění nedomluvíme, možná najdeme jiný způsob podpory, vysvětluje Veronika Velčovská, koordinátorka sbírky pro Olomouc město.

Koleda online
Ve virtuálním prostoru má Charita několik nástrojů, které slouží pro příspěvky dárců. Přispět je možné prostřednictvím webu Tříkrálové sbírky, kde se lidé potěší i online koledou. Po jejím odeznění se mohou rozhodnout pro platbu kartou nebo bankovním převodem. Pokud chtějí dárci přispět konkrétní Charitě, je třeba zadat město a poté vybrat z předem připravené nabídky (objeví se Olomouc CH), nebo zadat PSČ obce, které vygeneruje nejbližší Charitu v místě bydliště. „Z Charity ČR k nám dorazila zpráva, že prozatím dárci na Olomoucku přispěli online formou už 97 592 korun, z terénu máme zprávy, že v obchodech, kde jsou pokladničky umístěny, se už kasičky plní. Jsme mile překvapeni a všem dárcům děkujeme,“ říká Veronika Velčovská.

Tříkrálová linka
Letošní ročník je pro Charitu jak zkouškou, tak výzvou. „Uvědomujeme si, že pro mnohé naše dárce, zejména seniory, může být varianta přispění online komplikovaná. Z toho důvodu jsme založili Tříkrálovou linku, kde naši pracovníci lidem zodpoví dotazy a navedou je jak přispět do sbírky,“ přibližuje Veronika Velčovská. Pracovníci Charity vnímají i rodinný rozměr Tříkrálové sbírky: „Babičkám a dědečkům mohou být úžasnou oporou v nalezení cesty předat dar jejich děti, vnuci,“ doplňuje Milada Malíšková, koordinátorka pro Olomouc venkov.

Na vlně solidarity
Koordinátorky sbírky jsou nadšené z přístupu a podpory veřejnosti. V Drahanovicích nabídl místostarosta Charitě pomoc s tiskem letáků vlastními silami i následný roznos místním hasičským sborem. V Olomouci už kontaktovaly Charitu některé prodejny, tříkrálové pokladničky jsou například v olomoucké pekárně Smajlík – bezlepkové pekařství nebo v květinářství Květiny Bouzov a také ve výdejním okénku Špagetárna. „Doslova nás uchvátila solidarita, ochota pomoci i tvořivost při hledání nových cest podpory s místními asistenty, pracovníky obecních úřadů, dobrovolníky i jednotlivci z řad veřejnosti. Vše se děje paradoxně v době pandemie, kdy zároveň roste potřeba podpory matkám samoživitelkám, lidem se ztrátou zaměstnání či bydlení, vícečetným rodinám,“ přibližuje Milada Malíšková.

V roce 2021 chceme z tříkrálových darů podpořit:

• podporu rozvoje domácí hospicové péče na Olomoucku,
  • finanční a materiální pomoc lidem s psychosociální poruchou nacházejících se v nouzi,
  • zajištění pomoci jednotlivcům a rodinám ohroženým chudobou.

Charita Olomouc děkujeme všem lidem dobré vůle za projevenou solidaritu s potřebnými.

Kontakty:
Tříkrálová linka: 739 355 028, email: tks@olomouc.charita.cz.
Veronika Velčovská - koordinátorka sbírky pro Olomouc město | +420 731 646 729
Milada Malíšková - koordinátorka sbírky pro Olomouc venkov | +420 734 435 448