Letošní koleda byla především o setkání a radosti. Charita Olomouc děkuje všem dárcům
24. ledna 2024 Aktuality

Olomoucký děkanát – Koledníci jsou na Olomoucku každým rokem očekáváni a vítáni. Vypovídá o tom nejen výtěžek Tříkrálové sbírky, ale především zážitky samotných tříkrálových dobrovolníků. Za více než dvacet let svého trvání se sbírka stala příležitostí tradičního a zároveň neformálního setkávání lidí jak na prahu jejich domovů, tak ve veřejném prostoru. Díky štědrosti dárců činí výtěžek Tříkrálové sbírky 2024 v olomouckém děkanátu na pomoc potřebným rekordních 2 502 916 korun. Sdílené zážitky a příběhy koledníků jsou svědectvím o mnohých vzácných a neopakovatelných lidských setkáních, která zahřejí u srdce všechny účastníky, dárce i koledníky.

Do kasiček letos vložili dárci na Olomoucku v hotovosti 2 502 916 korun, což je o 122 184 korun více než v loňském roce. Online koleda vynesla aktuálně k dnešnímu dni 26 750 korun, dary bankovním převodem činí k dnešnímu datu 19 760 korun. „Do poslední chvíle jsme nevěděli, jak se vyvine celkový výsledek. Nakonec jsme byli velmi mile překvapeni, že se podařilo opět vybrat více než loni. Hlavní kolednický víkend, kterým je vždy ten první lednový, celý propršel, děti statečně koledovaly navzdory počasí, putovaly kalužemi s rozmočenými korunkami, mokrými pláštíky. Jsou to naši malí i velcí hrdinové,“ sděluje Dagmar Hubená, koordinátorka sbírky pro Olomouc město.

Ačkoliv byl letos počet statických kasiček menší, vybralo se v celkem 20 kasičkách 32 010 korun (loni v počtu 30 kasiček 27 903 korun). Jen v prodejně Globus v Olomouci, kde byla instalována velká výstava obrázků z tříkrálové výtvarné soutěže dětí Namaluj tři krále, vložili dárci do pokladničky 5 467 Kč. „Zaznamenali jsme letos také jedno rekordní číslo. V jedné z pokladniček z Hodolan bylo vybráno 27 019 korun, což je zatím naše nevyšší vykoledovaná částka v jedné kasičce,“ poznamenala Dagmar Hubená. Výsledky sbírky dle jednotlivých oblastí ZDE.

Pravá koleda je tříkrálová

Během Tříkrálové sbírky na Charitu často volají lidé s prosbou o návštěvu tří králů. Jednou z nich byla letos i paní Piterková z Domu s pečovatelskou službou. Zážitek z návštěvy domova důchodců nám přiblížil pan Oldřich Chytilík, vedoucí olomoucké kolednické skupinky: „Pozdravení, píseň koledníků a na lůžku v pokojíku sedí pán, nemůže chodit. Ale bleskově vytahuje foukací harmoniku zpod polštáře a chce zpívat koledy. Je evidentně potěšen, že jsme přišli, a dokonce nás provází slavnostním pochodem na rozloučenou.“ Celý příběh z domova důchodců ZDE.

Další zážitek je od vedoucí skupinky Daniely Pazderové z Olomouce: „V jednom domě, když se otevřely dveře, tak se maminka úplně rozzářila a začala volat na dceru: Stelinkoooo, tak jsi se dočkala! Jsou tady! Jsou to oni! A vyprávěla, jak viděli tři krále na ulici a jak si tříletá dcerka moc přála, aby přišli i k nim.

Aktivita pro děti i rodiče

Na Charitu se letos obrátily i tři maminky s dětmi, které zatím nikdy nekoledovaly, že by chtěly jít společně s dětmi na koledu. Tříkrálové koledování je samo o sobě vděčnou aktivitou, a to od výtvarné činnosti, kdy si děti s rodiči vyrobí papírové korunky, až po zážitek z koledování, kdy se děti zbavují ostychu vystupovat před druhými. „Návštěvu koledníků většinou ocení také senioři, pro které je tříkrálová koleda ukotvením v něčem, co znají a co je jim blízké,“ vypráví koordinátorka sbírky Dagmar Hubená, která sama koledovala svým starým rodičům: „Po svátku Tří králů, tatínek řekl:Ještě u nás nebyli tři králové! Tak jsme spolu se sestřenicemi nasadily tříkrálové koruny a vydaly se na koledu k mým rodičům. Když jsme vešly, viděla jsem, jak se jim rozzářily oči.

Koledují olomoucké školy, školky

O posledním mrazivém víkendu vyrazila do ulic Olomouce již tradičně také necelá stovka koledníků ze Základní školy v Holicích. Bylo jich tolik, že se ani nevměstnali na společnou fotografii. Nesli 25 kasiček a vykoledovali krásnou částku 94 680 korun. Spolupráce se ZŠ a MŠ Holice je v rámci Tříkrálové sbírky unikátní, spojuje užitek s radostí a pospolitostí, je komunitní činností, která má hlubší smysl. Děkujeme také našim milým koledníčkům a paním učitelkám z MŠ Rooseveltova Olomouc: "Úlohy králů se ujali naši předškoláci, kteří obešli třídy a darující děti odměnili tradičním tříkrálovým cukříkem a kalendáříkem. V každé třídě se tři králové setkali s nadšením a milým přivítáním. Všechny děti se těšily na písničku a také až budou vkládat penízky do kasiček," napsala nám paní učitelka Tereza Pivoňková.

O tom, co všechny účastníky každoročně naplňuje, co si uvědomují stále víc, vypráví koordinátorka sbírky Dagmar Hubená: „Je to právě ta celková laskavá atmosféra, která se Tříkrálovou sbírkou line a vtahuje do sebe všechny zúčastněné ať už nadšené koledníčky, kteří chtějí koledovat a koledu si užívají, tak místní asistenty, pracovníky obecních úřadů a vedoucí skupinek, kteří vkládají do organizace svůj velký díl, dále dobrovolníky,  pracovníky Charity a všechny dárce s jejich srdečnými reakcemi, vstřícností a štědrostí.

Tříkrálový výtěžek podpoří provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi, rozvoj a opravu zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána pro lidi v nouzi se sníženou soběstačností, rozvoj Centra materiální pomoci, konkrétně výdejny potravin a oblečení osobám a rodinám ohroženým chudobou. Část výtěžku bude věnovaná na rychlou finanční pomoc osobám v nouzi na Olomoucku, kterým hrozí sociální propad.

Bezhotovostně lze do Tříkrálové sbírky darovat až do 31. ledna, online kasička a DMS běží celoročně. Aktuální výtěžek je možné sledovat ZDE.

Charita Olomouc děkuje všem lidem dobré vůle, kteří otevřeli svá srdce a přispěli svým darem pro potřebné.

Kontakt:
Dagmar Hubená, koordinátorka Tříkrálové sbírky, tel. +420 731 646 729