Edukační místnost pomůže zlepšit kvalitu života pečovaného i pečujícího
7. května 2020 Aktuality

Edukační místnost pomůže zlepšit kvalitu života pečovaného i pečujícího

Olomouc Zvládání každodenních činností, které jsou pro běžného člověka samozřejmostí, může být pro mnohé seniory či tělesně nebo zdravotně postižené velmi náročné. Pečující, kteří se doma starají o své blízké, mnohdy netuší, že existují možnosti, jak lze díky správně zvolené kompenzační pomůcce, jako je například polohovací postel, invalidní vozík, chodítko či hrazdička, péči usnadnit. Právě pro ně je určena nová Edukační místnost při Půjčovně kompenzačních pomůcek v olomoucké městské části Řepčín, kde si lze potřebné pomůcky nejen zapůjčit, ale i vyzkoušet.

Edukační místnost, která simuluje domácí prostředí, je vybavena elektrickým polohovacím lůžkem a pomůckami denní potřeby, jichž lze při péči o člověka se sníženou soběstačností využít. „Zájemci si mohou prakticky vyzkoušet pomůcky například pro přesun nemocného z vozíku na postel a opačně, naučí se, co je dobré využít pro usnadnění pohybu či polohování nemocného,“ přibližuje Renata Vidrasová, sociální pracovnice a zástupce vedoucí Střediska pečovatelské služby.

V Půjčovně kompenzačních pomůcek lze zapůjčit polohovací elektrická lůžka s antidekubitní matrací, invalidní mechanické vozíky, různé druhy chodítek, jídelní stolky, schodolezy, sedačky do vany, toaletní židle, či nástavce na WC. Návštěvu v Edukační místnosti si zájemce může domluvit předem telefonicky a poté přijít na sjednanou schůzku a vše si prakticky vyzkoušet. „V případě potřeby navrhneme pečujícímu i možnost návazné péče prostřednictvím pečovatelských, asistenčních nebo odlehčovacích služeb, poradíme s vyřízením příspěvku na péči a jiných potřebných dávek,“ doplnila Renata Vidrasová.

Polohovací lůžko „umí“ zázraky
Paní Vilma se po prodělané nemoci již nedokázala postavit na nohy. Do půjčovny kompenzačních pomůcek přišla dcera s prosbou o zapůjčení invalidního vozíku. Pracovnice se během hovoru dozvěděla, že pečuje o imobilní maminku a péče je pro ni velmi náročná. Zejména pomoc s hygienou na lůžku a přesuny maminky jí působily nemalé obtíže. „Mimo invalidní vozík jsme rodině poskytli i elektrické polohovací lůžko, díky kterému může nepohyblivá osoba kdykoliv změnit polohu a pečující tak může během provádění hygieny nebo podání stravy zvednout lůžko do potřebné výšky. I přesun z lůžka na invalidní vozík je díky možnosti výškového nastavení lůžka snazší, navíc je možné použít různé druhy kluzných podložek,“ vypočítává Renata Vidrasová. Díky zapůjčeným kompenzačním pomůckám se ulevilo jak paní Vilmě, tak i její dceři. Invalidní vozík využívají na společné procházky a polohovací lůžko jim pomáhá minimalizovat náročnost každodenní péče.

Slavnostní zahájení provozu Edukační místnosti, které mělo proběhnout koncem dubna, bylo vzhledem k nastalé situaci v souvislosti s koronavirem přesunuto na září. Datum bude upřesněno.

Půjčovna kompenzačních pomůcek: | +420 731 646 903 | Řepčínská 2/39, Olomouc
Edukační místnost: | +420 736 765 139 | Řepčínská 2/39, Olomouc

Přesun nemocného z postele na vozík s pomocí skluzné podložky.