V sedle projel Českou republiku. Dnes koně maluje
13. srpna 2021 Příběhy od srdce

V sedle projel Českou republiku. Dnes koně maluje

Pan Čestmír Trnka se vyučil sedlářem a po návratu z vojny pracoval vždy ve stájích nebo na statcích. Později se jeho hlavní živností stalo cestování po hradech a zámcích, kde na hřbetech svých čtyřnohých miláčků vozil děti. Díky tomu projel v sedle celou republiku.

Je to již 7 let, kdy pan Trnka vrátil ve Veselí nad Moravou obci pronajatý domek, ve kterém zůstal před lety sám bez ženy i bez dětí a protože vždy rád cestoval, vypravil se do Olomouce. Zpočátku zde vypomáhal v několika stájích u soukromníků. Nenašel však stálé zaměstnání ani ubytování a jednoho dne se ocitl na ulici. Nějaký čas využíval služeb nocleháren, dopoledne pobýval v denním centru Charity Olomouc, odpoledne chodil na polévku. Dnes bydlí na sociálním bytě a před pár měsíci získal i práci. Nejvíc ho těší malování a setkávání s přáteli. Uvykl kreslit s jedním okem, a jak sám říká, teď už mu to přijde normální. Jeho snem je koupit si koně a s dvoukolkou vyrazit znovu na cesty.

Z cyklu Příběhy od srdce: Středisko Samaritán pro lidi bez domova
Foto: Ondřej Pokorný

Letos si připomínáme 3️⃣0️⃣ let od obnovy Charity na Moravě. Začtěte se postupně spolu s námi do 3️⃣0️⃣ autentických PŘÍBĚHŮ OD SRDCE našich pracovníků, klientů a dobrovolníků.