Vrcholí přípravy na Tříkrálovou sbírku. V olomouckém děkanátu vyrazí do ulic na 1 500 koledníků
2. ledna 2020 Aktuality

Olomouc – Tříkrálová sbírka, největší dobrovolnická akce u nás, proběhne v letošním roce tradičně od 1. do 14. ledna 2020. Do ulic se vydá na 1 500 malých i velkých dobrovolníků koledníků, aby přinesli radostnou zvěst o narození Krista a zároveň prosili za ty, kteří si nemohou sami pomoci. Vybrané finanční příspěvky budou použity na rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku. Částí výtěžku Charita zafinancuje úpravy azylového domu sv. Anežky pro starší nemocné lidi a také opravy a rozšíření hygienického zázemí pro lidi bez domova.

Skupinky koledníků navštíví domácnosti i některé instituce, aby popřáli pokoj a poprosili o dar pro potřebné. Příspěvky se sbírají do úředně zapečetěných a očíslovaných kasiček s logem Charity, vedoucí tříkrálové skupinky se vždy prokáže platnou průkazkou. „Těší nás, že se nám hlásí tolik ochotných dobrovolníků, kteří nám pomáhají nejen s přípravou sbírky, ale hlavně se samotným koledováním. Ceníme si každého, kdo projeví zájem jakkoliv se na sbírce účastnit,“ přiblížila Veronika Velčovská, koordinátorka sbírky pro Olomouc.

První koleda proběhne v olomouckém děkanátu na venkově 3. ledna. Do ulic vyrazí koledníci v obci Daskabát a Velký Týnec. V Olomouci se první koledování uskuteční v sobotu 4. ledna. Sbírku provází tradičně psaní iniciál K+M+B+ včetně letopočtu křídou nad dveře, což z latinského Christus mansionem benedicat znamená „Kristus ať požehná tomuto domu“. V loňském roce se do akce zapojilo na 1.480 lidí, vypraveno bylo 392 kolednických skupinek. Dárci věnovali na pomoc potřebným 1.823.628 Kč, což je zatím nejvíce za uplynulé roky. „Vážíme si všech dárců, kteří nám důvěřují a chtějí tímto způsobem podpořit lidi, kteří se neobejdou bez pomoci druhých,“ uvedla Veronika Velčovská.

Tříkrálovou sbírku je možné podpořit i dalšími způsoby, například DMS KOLEDA 30 (nebo 60, 90) na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, 60 Kč nebo 90 Kč) nebo příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS: 777. Všem dárcům děkujeme za projevenou štědrost.

Kontakty:
C.Ey47a7VV~5V-4uL7gN5ficVvbjcL, koordinátorka Tříkrálové sbírky, tel. +420 731 646 729
tbykUZ4UHFnvQmT6hwmMHYqT6hIjeN4sI, koordinátorka dobrovolníků, tel. +420 734 435 448