Vánoční sbírka pro lidi v nouzi. Charita připravuje na 400 vánočních balíčků
6. prosince 2019 Aktuality

Vánoční sbírka pro lidi v nouzi. Charita připravuje na 400 vánočních balíčků

Olomouc – Charita vyhlašuje sbírku pro jednotlivce a rodiny ohrožené chudobou. Veřejnost prosí o přispění darováním vhodných potravin a hygienických potřeb. Dary poputují do vánočních balíčků pro jednotlivce a rodiny v nouzi, část darů bude věnována na zajištění štědrovečerní večeře v nízkoprahovém denním centru. Díky dárcům Charita o Vánocích obdaruje vánočním balíčkem na 350 lidí bez střechy nad hlavou a zajistí podporu hendikepovaným osobám, vícečlenným rodinám a matkám samoživitelkám v tísni. Sbírka potrvá až do Štědrého dne.

Paní Karla se stala obětí domácího násilí. S třemi malými dětmi byla nucena odejít od svého partnera a přestěhovat se do pronajatého bytu v Olomouci. Tradiční oslavu vánočních svátků se štědrovečerní večeří a dárky pod stromečkem, které u nich dříve probíhaly stejně jako v jiných domácnostech, si maminka v letošním roce nemůže dovolit. I když pracuje, nedaří se jí finančně pokrýt potřeby rodiny. Největší obavu má paní Karla ze zklamání svých dětí. Moc by si přála, aby její děti prožily takové Vánoce, jaké by měly zažít všechny děti.

„Potřebujeme především čaj, kávu, masové a rybí konzervy, paštiky, instantní polévky, ale i vánoční cukroví a jiné sladkosti vhodné pro děti. Další chybějící položkou jsou hygienické prostředky pro běžnou každodenní potřebu, jako jsou mýdla, šampony, papírové kapesníky a ubrousky a další. Vícečetné rodiny s dětmi ocení také prací prášky," vypočítává Filip Holík, koordinátor Centra dobrovolnictví a materiální pomoci Charity Olomouc. Vybrané potraviny a hygienu pracovníci rozdělí do vánočních balíčků pro rodiny s dětmi, lidi bez zázemí, seniory a lidi s duševním onemocněním. Jen pro nízkoprahové centrum bude třeba přichystat na 200 kusů balíčků, 65 balíčků pro muže a ženy v azylovém domě, 60 pro lidi na noclehárnách a ve službě terénního programu, dalších 40 balíčků pro hendikepované osoby.

Středisko pro rodiny s dětmi v letošním roce rozdá na 30 balíčků. „Každým rokem před Vánocemi se setkáváme s lítostí rodičů, že nejsou schopni zajistit svým dětem Vánoce, jaké by si zasloužily. Pro děti pak není snadné ve škole a ve školce vyprávět svým spolužákům o tom, že pod stromečkem třeba nic neměly nebo že doma nejedí u slavnostně prostřeného stolu. My chceme tuto situaci změnit a dopřát dětem a rodinám našich klientů alespoň o Vánocích pocit, že jsou opravdu šťastné a veselé,“ sdělila Petra Pavlíčková, vedoucí Střediska pro rodiny a děti Charity Olomouc.

Část darů použije Charita na zajištění štědrovečerní večeře pro lidi bez domova. „Klientům nízkoprahového denního centra připravíme na Štědrý den řízek s bramborovým salátem. Mohou si vybrat, jestli si vezmou štědrovečerní jídlo s sebou nebo si ho sní u nás při poslechu vánočních koled spolu s ostatními klienty, pracovníky a dobrovolníky.“ Díky dárcům má Charita každoročně o Vánocích pro lidi bez domova k dispozici také vánoční cukroví. Každý také obdrží vánoční balíček s potravinami a základními hygienickými potřebami.

Na zajištění štědrovečerní večeře pro lidi bez domova lze přispět finančně na číslo účtu 107-8921490207/100 (variabilní symbol - 24).

Sběrná místa potravin a hygienických potřeb:

Dobrodruhá – Wurmova 5
Coffee Library – Biskupské nám. 1
Café La Fée – Ostružnická 13
Café na cucky  – Dolní nám. 42

Vánoční sbírka pro lidi v nouzi

Kontakt:
Filip Holík, koordinátor Centra dobrovolnictví a materiální pomoci, tel. +420 735 744 281