Darujte cukroví, krabici rýže nebo pletenou šálu a pomozte tak lidem v nouzi prožít pěkné Vánoce
30. listopadu 2020 Aktuality

Olomouc – Teplo domova, kapr na stole, voňavý stromek a pod ním zabalené dárky. Takový je typický obraz vánočních svátků. Ovšem ne každý může Štědrý den v tomto duchu prožít. Lidé bez domova na dárky zkrátka nedosáhnou. Právě pro ně Charita Olomouc každoročně chystá až 400 vánočních balíčků, na jejichž přípravě se může podílet každý. Služby střediska Samaritán pro lidi bez domova běží naplno dál i přes covidová opatření. Služby reagují na měnící se potřeby lidí bez zázemí s přicházejícím zimním počasím. Cílem je především ochrana lidského života a zdraví před mrazem.

Středisko Samaritán otevírá od 1. prosince tradiční „noční centrum“, tzv. „ohřívárnu“ pro osoby, které se z důvodu naplněné kapacity nedostanou na noclehárnu. „Našim cílem je, aby nikdo nemusel nocovat v zimě venku. Centrum pojme až 30 osob, případě většího zájmu počítáme s navýšením kapacity,“ uvedl Alexandr Dvořák, vedoucí Střediska Samaritán. Za pobyt klienti nic neplatí. Charita počítá s provozem nočního centra až do 28. února. Služby se zároveň připravují na Vánoce, aby osamělým lidem bez zázemí nabídly možnost setkání a společné oslavení tohoto svátku.

Charita se snaží každoročně na Vánoce klientům udělat radost dárkovými balíčky, jejichž obsahem je to, co lidé bez domova nejvíce potřebují: trvanlivé potraviny a základní hygienické potřeby. „Prosíme o pomoc se zajištěním potravin a hygieny do vánočních balíčků a na štědrovečerní večeři pro lidi bez domova. Lidé ohrožení chudobou nejvíce ocení dárky, jako je káva, čaj, konzervy, paštiky, sáčkové polévky a jiná instantní jídla a samozřejmě zmíněné základní drogistické zboží,“ jmenuje Filip Holík, koordinátor Centra dobrovolnictví a materiální pomoci.

Kdo chce přispět do balíčku, může poskytnout konkrétní dar nebo věnovat finanční příspěvek za účelem zajištění vánočních balíčků na číslo účtu 107-8921490207/0100, variabilní symbol 3702. Vánoční sbírka startuje 1. prosince a potrvá do konce roku. Dále lze věnovat domácí cukroví a sladkosti pro zajištění štědrovečerní večeře pro klienty střediska Samaritán a teplé oblečení, spacáky a deky, které lidé bez domova vřele přivítají. Místa, kde lidé mohou darovat:

• charitní obchod Dobrodruhá
  • kavárna Coffee Library
  • kavárna Café La Fée
  • kavárna Cafe na cucky
  • hypermarket Globus (pouze týden 16. -22. 12.)

Nízkoprahové denní centrum poskytuje nadále veškeré služby. Klienti využívají sociální poradenství, krátkodobý pobyt v denní místnosti, sprchy, šatník apod. „Od prosince zavádíme zimní výdej stravy o víkendu,“ doplnil Alexandr Dvořák. Terénní program se zaměřuje na ohrožené osoby a monitoruje vytipované lokality, kde hledá lidi bez domova, kteří o dostupné pomoci zatím nevědí. Mimo informací ohledně poskytovaných služeb, doprovází klienty na nejrůznější jednání, rovněž distribuuje spací pytle, v případě potřeby „IGLOU“ a ochranné pomůcky v souvislosti s covidem.

Eva Štefková, Aneta Králová, Charita Olomouc

Kontakty:
Bc. Alexandr Dvořák - vedoucí střediska | +420 739 344 153

Darujte cukroví, krabici rýže nebo pletenou šálu a pomozte tak lidem v nouzi prožít klidné Vánoce