České adventní věnce pomohou sirotkům v Ulánbátaru. I přes pandemii
24. listopadu 2020 Aktuality

České adventní věnce pomohou sirotkům v Ulánbátaru. I přes pandemii

Olomouc – Olomoucké farnosti se letos opět zapojí do výroby adventních věnců, jejichž prodej vyvrcholí v olomouckých kostelích během první adventní neděle. Výroba bude vzhledem k epidemiologickým omezením probíhat jinak, než tomu bylo v předchozích letech. V některých farnostech zájemcům doručí výrobní balíčky rovnou domů, jinde si je farníci vyzvednou na faře. V bezpečí domova pak vyrobí věnec za účelem benefičního prodeje. V loňském roce věnovali olomoučtí dárci sirotčinci Verbist Care v hlavním městě Mongolska 54 484 Kč.

Již po deset let putuje část výnosu z prodeje adventních věnců do dětského domova Verbist Care v mongolském Ulánbátaru. „Kvůli omezením způsobených koronavirem přišel sirotčinec o část financování běžného provozu. „Chod našeho sirotčince je mimo jiné podporován lidmi ze zahraničí, kteří letos kvůli strachu z viru nepřijeli. Peníze ze sbírky jsme tudíž využili především k nákupu zásob trvanlivých potravin,“ vysvětluje ředitel sirotčince Mputu Ngandu Simon. V hlavním městě Mongolska, kde zima trvá až osm měsíců a teploty dosahují i minus 40 stupňů Celsia, žije stále na ulicích několik stovek dětí. Posláním dětského domova v Ulánbátaru je zajištění základních lidských práv sirotkům, opuštěným nebo zneužívaným dětem.

Výroba adventních věnců proběhne v několika farnostech olomouckého děkanátu. Vzhledem k vládním opatřením bude mít jistá omezení. Charita přichystala tzv. výrobní balíčky, které obsahují materiál na výrobu jednoho věnce. „Tento materiál si lidé vezmou domů a v bezpečí domova vyrobí věnec. Výrobní balíček obsahuje  slaměný korpus, větvičky, drátek, svíčky, bodce na svíčky, zdobení – sušené květy, mašle, sušené plody, lýko,“ vypočítává koordinátorka akce Veronika Velčovská.

Benefice adventních věnců vyvrcholí v olomouckých kostelích první adventní neděli 29. listopadu. Dobročinné adventní věnce k prodeji budou umístěné u farních kasiček v zadních částech kostela. „Obracíme se na všechny, kteří přijdou podpořit dobrou věc zakoupením adventního věnce, aby peníze vložili do obálky, která bude přichystaná poblíž věnců, a poté vložili do farní kasičky. S ohledem na náklady je minimální hodnota věnce 290 Kč a doporučená 340 Kč,“ doplnila Veronika Velčovská.

V loňském roce dárci věnovali 74 065 Kč, z toho 54 487 Kč putovalo do sirotčince Verbist Care v mongolském Ulánbátaru. Zbylou část výtěžku farnosti věnovaly na konkrétní potřeby lidí ve svých farnostech. „Za darovanou částku jsme loni zakoupili 200 kg hovězího masa, 50 kg skopového, 60 kg kuřecího, rýži, mouku, koření, ale i hygienické potřeby pro děti,“  přibližuje ředitel tamního sirotčince. Centrum Verbist Care založila v roce 1995 Kongregace Panny Marie a dětem poskytuje potřebné zázemí, jako je přístřeší, jídlo a vzdělávání. Spolupráce s Charitou Olomouc byla navázána v roce 2010.

Kontakt: Veronika Velčovská | +420 731 646 729

Věnce budou dostupné před mší svatou v těchto kostelích olomouckého děkanátu:

• farnost Sv. Kopeček - bazilika Navštívení Panny Marie
  • farnost sv. Václava – katedrála sv. Václava