Chcete pomoct lidem z Ukrajiny? Charita připravila registrační systém pro nabídky ubytování
2. března 2022 Aktuality

Olomoucký region – Ruská invaze na Ukrajinu vyhnala ze svých domovů statisíce Ukrajinců, vyvolala však také ohromnou vlnu solidarity. Charita Olomouc vytvořila systém pro registraci nabídek ubytování od lidí z řad veřejnosti. V současné chvíli eviduje více než 30 nabídek ubytování. Charita zároveň zřídila linku na čísle +420 703 136 226, na kterou se mohou obracet přímo ukrajinští občané či kdokoliv z veřejnosti, kdo ví o potřebě ubytování pro osoby a rodiny zasažené konfliktem.

Charita Olomouc dnes vyčlenila další ubytovací kapacity jako první záchytný bod. V současné chvíli disponuje 30 lůžky včetně potřebné materiální pomoci pro příchozí Ukrajince. V první fázi je pomoc orientována na ubytování a uspokojení základních životních potřeb, vyřízení nezbytných dokladů a mapování osobní situace lidí.

Charita dnes ráno přijala 7 dospělých osob a 4 děti. „Mezi prvními jsou dvě dospělé ženy, učitelka angličtiny a lékařka. V dalším pokoji máme mladou rodinu s půlročním miminkem, kterou se budeme snažit co nejdříve přesunout na byt. Dnes jsme přivezli další tři dospělé osoby, dvě maminky se třemi dětmi a babičku,“ sdělila Nadiya Franchaková, sociální pracovnice a koordinátorka pomoci Ukrajině Charity Olomouc.

Ve druhé fázi Charita navazuje na síť nabídek ubytování z řad veřejnosti

Tato pomoc by nemohla fungovat bez podpory veřejnosti a dárců, kterým nejsou osudy Ukrajinců lhostejné. Svou pomoc s ubytováním ukrajinských uprchlíků nabídlo v uplynulých dnech více než 30 dobrovolníků z řad veřejnosti, kteří nabízejí útočiště pro postižené osoby ve svých rodinných domcích, volných bytových jednotkách včetně pokojů v bytech, které sami obývají. „Jakmile zjistíme, že životní situace umožňuje lidem z Ukrajiny fungovat samostatně, řešíme ubytování v rámci databáze nabídky ubytování z řad veřejnosti,“ uvedla Barbora Cigánková, zástupce ředitele Charity Olomouc. Registrační systém nabídky ubytování je možné vyplnit ZDE.

Chcete se zapojit do pomoci Ukrajině? Víte o někom, kdo potřebuje pomoc? Kontaktujte nás na telefonním čísle +420 703 136 226, případně emailu ukrajina@olomouc.charita.cz

JAK MŮŽETE POMOCI?

• Hledáme ubytování – obracíme se na veřejnost z Olomouckého regionu s prosbou o poskytnutí ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Nabízím ubytování ZDE.
  • Potřebujete ubytování? Kontaktujte +420 703 136 226 a email ukrajina@olomouc.charita.cz.

Více informací o konkrétní pomoci: Co nabízí a potřebuje Charita Olomouc