Pekárna i barbershop. Zkušenostmi ze zahraničí zpestřuje život klientům
9. května 2023 Příběhy od srdce

Pekárna i barbershop. Zkušenostmi ze zahraničí zpestřuje život klientům

Lucie Pacáková pochází z Hané. První myšlenka pomáhat lidem v tísni Lucii napadla několik let nazpět, když žila v Anglii a pracovala jako dobrovolník pro organizaci Home Start. „Navštěvovala jsem rodiny s dětmi v téměř celém západním Londýně a podílela se na zlepšování jejich životních podmínek,“ popisuje Lucie Pacáková, která ve Velké Británii pobývala takřka 10 roků. Nyní je tomu rok a půl, co Lucie působí v Domově sv. Kosmy a Damiána na Wurmově 5 v Olomouci. Jak sama zmiňuje, má pocit, jako by zde byla celý život.

Již jako dobrovolnice zjistila, že práce v sociálních službách je pro ni tou pravou cestou. Věří, že právě pobyt v Londýně jí poskytl skvělé zkušenosti, z nichž dodnes může čerpat. „Jsem si vědoma toho, že se máme od Anglie ještě co učit, a to nejen v oblasti sociální práce, ale také z hlediska solidarity ve společnosti,“ popisuje Lucie Pacáková. I proto se snaží některé poznatky aplikovat právě v Charitě.

Největší rozdíl mezi Českem a Anglií je v solidaritě obyvatel a také v tom, že v Anglii mají komunitní centra dlouholetou historii a ty nám tu chybí. Lucie si je vědoma toho, že nůžky mezi bohatými a chudými se čím dál více rozevírají a proto je potřeba být vlídnější a táhnout za jeden provaz. „Spousta lidí, kteří cestují nebo žili v zahraničí říkají, že se k sobě chovají obyvatelé ostatních států mnohem vstřícněji a přejí si, aby tomu tak bylo i u nás v Česku,“ říká Lucie Pacáková. Zároveň ji mrzí, že ve skutečnosti však mnohdy tito lidé nejdou sami příkladem, a tím pádem nemůže nastat změna.

Pekárna i Barbershop

Jako pracovnice v sociálních službách dbá na to, aby se měli klienti dobře a radovali se ze života. Ráda s nimi plánuje různé aktivity, například peče dobroty podle receptů z různých světových kuchyní. „Každý miluje jídlo a mě baví vařit, péct zdravě a vyburcovávat lidi k akci,“ zmiňuje Lucie Pacáková. Trávením času v kuchyni dává klientům možnost vrátit se v myšlenkách do časů, kdy sami pomáhali svým maminkám a babičkám při vaření a pečení. „Není to pouze o připravování pochoutek, ale především o povídání si, vzpomínání, vtipkování a také trávení času pospolu,“ prozrazuje Lucie.

První myšlenka založení charitního barbershopu se zrodila díky jejímu kamarádovi barberovi Mustafovi Shukri aka Muzzimu, který sám dříve stříhal pro charitu. „Naučil mě nejen tomuto řemeslu, ale také umět pomáhat a být dobrým pokorným člověkem,“ popisuje Lucie. Stříhat se naučila náhodou, kdy majitel barbershopu Mustafa hledal dalšího barbera a Lucie ze srandy zmínila, že ona sama stříhat umí. A postupem času se to opravdu naučila.

„Do budoucna bych byla ráda, kdyby se barbershop stal pevnou součástí naší Charity a také bych si moc přála vytvořit stabilní tým, který by připravoval dobroty a mlsky pro veřejnost,“ pochlubila se svými plány Lucie Pacáková. Kromě toho by uvítala otevření komunitního centra, kde by bylo možné propojovat různé světy, sdělovat si zkušenosti a vzájemně se učit nejen na profesionální, ale zejména na lidské úrovni.

Autor: Patricie Macelová
Foto: Nadiia Kruzman

Loni jsme si připomněli 100 let od obnovy Charity na Moravě. Začtěte se spolu s námi do autentických PŘÍBĚHŮ OD SRDCE našich pracovníků, klientů a dobrovolníků.

Lucie Pacáková