lidé bez domova

Středisko Samaritán pro lidi bez domova funguje již od roku 1991. Nabízí pomoc při řešení problémů v oblastech bezdomovectví, nezaměstnanosti, závislostí, trestné činnosti, rozpadu rodiny, špatného zdravotního stavu či osamocení. Střechu nad hlavou lidem bez zázemí poskytují Azylové domy, jejichž svébytnou součástí je Společenství sv. Josefa – křesťanská komunita pro věřící muže. Lidem bez přístřeší, jejichž zdravotní stav vyžaduje péči druhé osoby, nabízí útočiště Domy pro osoby se sníženou soběstačností. Přes den slouží lidem bez domova Nízkoprahové denní centrum, které nabízí bezpečný prostor a poradenství. Noclehárny jsou prostorem pro přenocování a osobní hygienu. Terénní program oslovuje lidi bez domova, kteří nevyužívají žádných charitních služeb, nebo vyhledává osoby, kterým hrozí propad do chronického bezdomovectví. K dispozici je i Ordinace praktického lékaře a Ordinace psychiatra.

Bezdomovectví je živý sociální fenomén, který se odvíjí od vývoje společnosti i ekonomiky. Námi poskytované služby se proto snaží reflektovat aktuální potřeby uživatelů. Jádrem služeb je od počátku zajištění bydlení v azylovém domě, zřízení sociálních bytů v roce 1996 a o osm let později také azylového domu pro ženy. V roce 2005 bylo otevřeno nízkoprahové denní centrum, na jehož činnost v roce 2007 do jisté míry navázala ordinace pro lidi v nouzi. Vývoj dále pokračoval s rozmáhajícím se terénním programem. V dubnu roku 2010 vznikla noclehárna pro ženy. Bydlení pro osoby se sníženou soběstačností nabízíme od roku 2018 v Domově sv. Anežky. Tyto kapacity byly rozšířeny roku 2022 Domovem sv. Kosmy a Damiána. Roku 2020 jsme zdravotní služby pro naše klienty rozšířili o ordinaci psychiatra.

V běžnou pracovní dobu můžete kontaktovat

adresář.pdf
statut SLD