10. Ořechové rohlíčky – Lucie Rýznarová SUROVINY: 100 g másla 80 g moučkového cukru 2 žloutky 30 g droždí 500 g polohrubé mouky 2,5 dl mléka 1 vejce Ořechová nádivka: 150 g mletých ořechů 80 g moučkové cukru 2 dl mléka 1 vanilkový cukr 1 lžička rumu 2 lžíce strouhanky Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli. Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s rozpuštěným máslem a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. Ořechová náplň: mléko vařte s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povařte. Odstavte, nechte vychladnout, pak vmíchejte mleté piškoty. Nakonec přilijte podle chuti rum. Náplň dejte do lednice, aby trochu ztuhla a šly z ní tvarovat malé válečky. Na dokončení si připravte: 1 vejce, rozšlehané na potření Troubu si předehřejte na 185 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem. Vykynuté těsto si rozdělte na dvě části, každou vyválejte do obdélníku. Rozřízněte na pruhy široké cca 4 cm. Pomocí lžičky nebo rukama dejte na kraj těsta kousek náplně a vytvarujte do válečku. Váleček zabalte do těsta a odkrojte. Ohněte do tvaru rohlíčku a dejte na plech. Stejným způsobem zpracujte zbytek těsta a náplně. Z této dávky receptu jsem připravila 25 kousků. Pomocí nůžek každý rohlíček několikrát nastřihněte a potřete rozšlehaným vajíčkem. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 14-15 minut, až jsou hezky do zlatova. Před servírováním můžete lehce pocukrovat.