5. Univerzální kynuté těsto – Martina Trumberová SUROVINY 500g hladké mouky 75g cukru 250ml mléka 4 žloutky 150g másla 40g kvasnic 5g soli, citronová kůra Ráda bych zaslala náš oblíbený rodinný recept na vlastně univerzální kynuté těsto, ze kterého můžeme péct koláče, frgály, skládanky nebo buchty plněné tvarohem, ořechy, mákem, povidly nebo s čerstvým ovocem. U nás doma k podzimu patří jabka, hrušky a ořechy :) Postup na výrobu těsta je klasický. Připravíme si kvásek z vážného mléka, trochy cukru a kvasnic. Do zadělávací mísy dáme mouku, zbytek cukru, sůl, žloutky, rozpuštěný tuk a vzejitý kvásek. Zaděláme hladké těsto. Po vykynutí tvarujeme koláče. Naplníme, posypeme posýpátkem a pečeme v předehřáté troubě na 180° C. Věřím, že budou chutnat