2. Mřížkový jablečno-hruškový koláč s horkými višněmi a mandlemi – Lenka s dcerami SUROVINY (do kulaté zapékací formy s průměrem cca 26-28cm, případně lze obměnou gramáže surovin přizpůsobit i na klasický plech) 500g hladké mouky 100g moučkového cukru 100g Hery 4 žloutky 6 lžic mléka 1 lžíce rumu 1 prášek do pečiva 300 g jablek (na plátky nakrájených) 300 g hrušek (na plátky nakrájených) 300 g vyloupaných višní 1 vanilkový cukr 150g třtinového cukru 2 lžičky citronové šťávy plátky mandlí na posypání (cca 1 hrst) POSTUP PŘÍPRAVY Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, Heru, žloutky a rukama vypracujeme těsto. (v nouzovém případě lze použít i listové těsto) Dáme na 1/2 hodiny do lednice a mezitím si svaříme višně (možno čerstvé nebo kompotované) s vanilkovým cukrem a rumem. Následně hrušky a jablka nakrájíme na plátky. Aby nezhnědly, potřeme lehce citronovou šťávou. Třetinu těsta odkrojíme, větší část rozválíme a přeneseme do formy vyložené papírem na pečení (nebo vymazané a vysypané) a přitlačíme prsty k formě. Na těsto rovnoměrně rozetřeme svařené višně, posypeme třtinovým cukrem a rozložíme nakrájená jablka a hrušky. Zbytek těsta rozválíme, rádýlkem nakrájíme na proužky a vytvoříme z nich mřížku na povrch koláče. Mřížku potřeme mlékem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v rozehřáté troubě cca 20-25 minut při 180°C.