Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Polévka v originální keramické misce a dobrá vůle pomoci potřebným

Olomouc – Ve středu 10. října proběhl před olomouckou radnicí čtvrtý ročník Dne lidí bez domova. Vůně polévky, stovky originálních polévkových misek, které vyrobili klienti se zrakovým postižením firmy Ergones Tyflo Centra Olomouc, a především touha pomoci přilákala na Horní náměstí na tři stovky lidí. Výtěžek z prodeje polévek, který činil krásných 27 525 korun, poputuje na podporu Domova sv. Anežky na Svatém Kopečku u Olomouce. Akci upořádala již tradičně organizace Dobré místo pro život.

Na Vánoční balíčky se letos těší 414 chudých dětí z Ukrajiny

Chaloupka, ve které žijí dvě cizí rodiny. Nevede k ní silnice, cesta je bahnitá, plná děr. V ukrajinském Lopatynu takhle bydlí desetiletý Roman. Chlapec má Downův syndrom, rodina je velmi chudá, loni neměla doma ani vánoční stromeček. O to víc chlapci udělal radost Vánoční balíček. Čeští dárci mu poslali sportovní bundu, papírové skládačky a hakisak. Největší radost mu udělal fotbalový míč, se kterým si hned zakopal. A Roman nebyl jediný, kdo měl radost, usmívali se babička s dědečkem i sousedé. Arcidiecézní Charita Olomouc dopravuje dárky na Ukrajinu každý rok, letos má na seznamu 414 potřebných dětí, které zájemci z ČR mohou obdarovat. Je to o 73 dětí víc než loni.

Univerzita Palackého přivítala nové studenty. Na akci Meet UP nechyběla ani Dobrodruhá

Olomouc – "Přijď na akci MEET UP a zjisti kudy kam na univerzitě a v Olomouci!" To bylo pozvání Univerzity Palackého v Olomouci adresované novým studentům na začátku letošního zimního semestru. Na akci se kromě univerzitních studentských spolků a dalších organizací olomouckým studentům představila i charitní prodejna Dobrodruhá. Návštěvníkům nabídla prodej vybraného zboží z obchodu Dobrodruhá, bleší trh s oblečením z prodejny U Samaritána, knižní trh, SWAP koutek a servírování nápojů v Coffee Library do hrníčků od Samaritána.

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá na Haiti. O víkendu tam zakusila zemětřesení

Haiti - O deštivém sobotním večeru udeřilo na severozápadě Haiti zemětřesení o síle 5.9 stupně Richterovy škály. Podle posledních informací je v zemi 12 mrtvých a přes 180 zraněných. Otřesy půdy pocítil i tým Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO), který do Karibiku přijel na měsíc zkontrolovat projekty Charity a uspořádat prohlídky a ošetření potřebných v odlehlých oblastech. Otřesy půdy se opakovaly i v neděli...

Humanitární krize v Indonésii se zhoršuje, kolegové vyslali do oblasti lékařský tým

Charita Česká republika se jako jedna z prvních organizací celosvětové sítě Charit zapojila do mezinárodní pomoci, o kterou požádala indonéská vláda. Od vyhlášení sbírky zaslali dárci na sbírkový účet Charity pro Indonésii již více než čtvrt milionu korun. Sbírka dále trvá a probíhají také jednání o konkrétní podobě české pomoci. V kontaktu jsme také s kolegy z německé Charity, která už má od čtvrtka na místě svůj zdravotnický tým.

Charita vyhlašuje sbírku na pomoc obětem tsunami v Indonésii

V pátek 28. září postihlo indonéský ostrov Sulawesi (Celebes) zatím nejsilnější ze série zemětřesení a to o síle 7,4 stupňů Richterovy škály. Následná vlna tsunami si vyžádala stovky lidských životů, celkový počet postižených obyvatel může dosáhnout několika set tisíc, podle některých odhadů až dva miliony. Charita Česká republika proto vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem a obnovu země.

Stejný rytmus srdce, stejný koloběh života. To byla jubilejní dvacátá Romská pouť

Svatý Kopeček u Olomouce – Prostranství u baziliky Navštívení Panny Marie se již tradičně jednu zářijovou sobotu mění v Romskou pouť. Letošní rok se akce pořádaná Charitou Olomouc konala už podvacáté. Významné výročí si nenechalo ujít téměř sedm set návštěvníků. Mši sloužil ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David, který vážil cestu až z Říma, římskokatolický kněz a ředitel českobudějovického diecézního centra mládeže Vojtěch Vágai, kterého spojuje s poutí i jeho romský původ, mši koncelebroval. Podle jeho slov v Česku nejsou romští duchovní téměř žádní.

Výlet přinesl klientům radost i setkání s rodinou

V úterý 11. září zorganizovali pracovníci střediska sv. Alžběty výlet pro klienty zdravotní a pečovatelské služby. Cílem cesty byl Svatý Kopeček u Olomouce, kam se mnozí z nich, vzhledem ke svému věku a zdravotnímu stavu, už dlouhé roky nedostali. Hlavním bodem programu výletu byla návštěva baziliky Navštívení Panny Marie a společné slavení mše svaté. Následovala komentovaná prohlídka baziliky s průvodkyní, která účastníky výletu provedla historií a architekturou poutního místa.

Výtěžek z akce pro Haiti v prodejně Dobrodruhá pomůže uspořádat zdravotní kemp

Olomouc – Zakoupené originální motivy exotických krajin vyobrazené haitskými malíři, ručně vyráběné šperky z ryze přírodních materiálů a mnohé další výrobky přinesly dvojnásobnou radost zákazníkům prodejny Dobrodruhá, kteří jejich zakoupením zároveň podpořili projekty Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) na Haiti. Akce Dobrodruhá pro Haiti vynesla díky zájmu zákazníků prodejny Dobrodruhá částku 7 325 korun, která poputuje spolu s výtěžkem kampaně Na zdraví Haiti na zajištění zdravotní péče pro chudé obyvatele v odlehlých oblastech na severozápadě Haiti.

Lidé myslí na Haiťany v odříznutých oblastech. Připíjeli jim na zdraví a ušetřili přes  25 000 Kč

Hranice, Olomouc, Svitavy, Zábřeh – Dívka s hnisající špatně ošetřenou ránou na ruce, chlapec s osm měsíců trvajícím zápalem plic nebo srdeční vady objevené u malých dětí. Například tyto případy řešili v posledních třech letech přímo na Haiti pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc. Díky kampani Na zdraví Haiti bylo dosud v odlehlých oblastech karibského státu ošetřeno kolem devíti set potřebných, v drtivé většině dětí. Letos k nim přibydou další. Srpnová akce Charity vynesla díky podnikům a jejich hostům v Olomouci, Svitavách, Zábřehu a Hranicích 18 291 korun. Poprvé se zapojila i olomoucká Dobrodruhá, ve které zákazníci nakupovali haitské zboží a tím přispěli dalšími 7 325 korunami.

Tříkrálová sbírka 2018