Zbrojnice hostila nocležníky olomoucké Noci venku

Olomouc – Šestý ročník celorepublikové benefiční akce, jejímž smyslem je přiblížit veřejnosti problematiku lidí bez domova, proběhl v letošním roce v Olomouci ve středu 14. listopadu v areálu Knihovny Univerzity Palackého ve Zbrojnici. Vstupné za trvanlivou potravinu, beseda o problematice bezdomovectví, koncert a divadelní představení pod širým nebem, výtvarné aktivity a performance ve stanech i teplý guláš od Armády ČR přilákal do Zbrojnice na 90 účastníků. Po půlnoci se na karimatky pod hvězdami uložilo 16 největších odvážlivců.

Vstupenkou na akci se staly trvanlivé potraviny, které Charita Olomouc využije v zimním období pro přípravu polévek v nízkoprahovém denním centru střediska Samaritán pro lidi bez domova. Celkem bylo vybráno 110 kg potravin – nejvíce rýže, těstovin a luštěnin. Finanční dary pro lidi ocitající se v nouzi činily 2 494 Kč.

Návštěvníci si mohli vybrat ze širokého sortimentu zboží prodejny Dobrodruhá a podpořit tak koupí výrobků z chráněných dílen či recyklovaných materiálů služby pro lidi bez domova. Prodejna Dobrodruhá prodala zboží za celkem 3 700 Kč, díky Café Library, kde se podávala káva do retro hrníčků z druhé ruky, utržila dalších 1 050 Kč. „Akce měla velmi pěknou atmosféru, přišla nás podpořit spousta mladých lidí, vstupné přinášeli i samotní organizátoři z řad studentů Univerzity Palackého,“ sdělila Barbora Cigánková, koordinátorka Centra materiální pomoci Charity Olomouc.

Návštěvníky během večera zahřál již tradičně teplý guláš z polní kuchyně hranické posádky Armády ČR. Po ukončení kulturního programu zůstalo na místě 16 největších vytrvalců, aby na vlastní kůži zakusili noc venku v zimě bez přístřeší.

Účastníci se zahřáli punčem a tradičním armádním gulášemNejen punč, ale i koncerty a olomoucké Olivy dokázaly účastníky pořádně rozehřát

Tříkrálová sbírka 2018