V olomouckém děkanátu vyrazí o víkendu do ulic na 1 400 koledníků

Olomouc – Ať sněží nebo mráz štípe do tváří, tříkráloví koledníci na Olomoucku jsou v plné polní. O víkendu se vydají do ulic hlavního města a vesnic olomouckého děkanátu, aby prosili ve prospěch potřebných. K dnešnímu dni připravila Charita na 350 pokladniček, avšak počítá s tím, že jejich počet v průběhu koledování ještě vzroste. Jen Základní a mateřská škola Olomouc – Holice vyšle do ulic na 70 koledníků dobrovolníků – žáků ze všech tříd základní školy. Šťastný a požehnaný nový rok vinšují skupinky koledníků na Olomoucku již tradičně nejen v domácnostech, ale například i v domově seniorů ve Slavoníně.

Žáci koledníci
V loňském roce se koledování v Holicích zúčastnilo na 80 žáků místní základní školy. „U nás ve škole chodíme koledovat již mnoho let. Zájem dětí je každým rokem rekordní, máme radost, že se nám daří pokrýt všechny ulice naší obce. Děti koledují celé dopoledne, domů se vracejí spokojené s úsměvy na tvářích,“ líčí Zora Procházková, učitelka ze Základní školy v Olomouci – Holicích. V tamní škole se přípravám sbírky věnují tři paní učitelky, dětem připravují kostýmy, ve výtvarné výchově s nimi malují tříkrálové koruny. V loňském roce vykoledovali pro pomoc potřebným krásnou částku 56.307 Kč. „Vedení školy má pro akci pochopení, podporuje nás a my jsme za to moc vděční. Jsme rádi, že můžeme prostřednictvím Tříkrálové sbírky učit děti nejen myslet na druhé, ale přímo se aktivně zapojit. Děti máme napříč spektrem od prvních tříd až po devátou a již tradičně se nám vrací koledovat i naši bývalí žáci,“ dodává Zora Procházková.

Děti seniorům
Do domova pro seniory ve Slavoníně zamíří skupinka tříkrálových koledníků již potřetí. Tři malí králové si již připravují koledy „Narodil se Kristus Pán“ a „Nesem Vám noviny“, které si zazpívají společně s obyvateli domova i s klavírním doprovodem místních pracovníků. „S klienty probíráme vánoční tradice, mezi které patří i svátek Tří králů. Starší lidi vždy potěší návštěva dětí, je to pro ně vytržení ze všední reality. Do tříkrálové pokladničky přispívají u nás v domově především zaměstnanci, klienti pak spíše dobrovolně a symbolicky,“ vysvětluje aktivizační pracovnice Lenka Bazgerová. Pro obyvatele domova není účast na dobročinných akcích žádnou novinkou. Společně už s pracovníky domova podpořili v rámci akce Senioři seniorům i jednu starší paní v léčebně pro dlouhodobě nemocné, které zakoupili pyžamo, čokoládu a balíček hygienických potřeb.

„Tříkrálová sbírka 2019 probíhá v termínu od 1. – 14. ledna. Jednotlivé kolednické skupiny si vždy sami určí, kdy se v tomto termínu vydají koledovat. V olomouckém děkanátu se tříkráloví dobrovolníci chystají koledovat většinou o tomto víkendu, kolem svátku Tří králů,“ sdělila Veronika Velčovská, koordinátorka Tříkrálové sbírky pro město Olomouc. V Nových Sadech v Olomouci se vydá na koledu o víkendu 9 tříkrálových skupinek. Tamní vedoucí si chválí koledu v panelácích, kde se děti na chodbách vždy trochu ohřejí, než vyrazí zvonit u dalších dveří rodinných domků. A nouze není ani o zážitky, jak sděluje Vít Švorčík, místní asistent oblasti Nové Sady: „Jednou jsme měli tak těžkou pokladničku, plnou kovových mincí, že ji děti ani nemohly unést.“

Z výtěžku Tříkrálové sbírky podpoří Charita Olomouc rozvoj domácí hospicové péče, potravinovou a materiální pomoc jednotlivcům a rodinám v krizi a rozvoj sociálního bydlení.

Mgr. Veronika Velčovská - koordinátorka sbírky pro Ol. město | +420 731 646 729| tks@olomouc.charita.cz
Ing. Milada Malíšková - koordinátorka sbírky pro Ol. venkov | +420 734 435 448 | tks@olomouc.charita.cz

Koledníci ze Základní školy v Holicích