Polévka v originální keramické misce a dobrá vůle pomoci potřebným

Olomouc – Ve středu 10. října proběhl před olomouckou radnicí čtvrtý ročník Dne lidí bez domova. Vůně polévky, stovky originálních polévkových misek, které vyrobili klienti se zrakovým postižením firmy Ergones Tyflo Centra Olomouc, a především touha pomoci přilákala na Horní náměstí na tři stovky lidí. Výtěžek z prodeje polévek, který činil krásných 27 525 korun, poputuje na podporu Domova sv. Anežky na Svatém Kopečku u Olomouce. Akci upořádala již tradičně organizace Dobré místo pro život.

Stačilo jednoduše přijít a za symbolickou částku 50 korun si zakoupit jednu vydatnou porci polévky v originální keramické misce. Polévky navařily známé olomoucké restaurace Lobster restaurant, MTrojka, restaurace Na Letné a také Farmak-Gastro. „Letos jsme měli v nabídce čtyři druhy polévek, gulášovou, zelňačku, kulajdu, boršč a k tomu celkem 350 barevných keramických misek. Akce byla nahlášená až do 13:30, ale už před polednem jsme vyprodali všech 350 misek včetně dvou druhů polévek. Jsme rádi, že i přesto přicházeli na polévku v náhradních umělohmotných miskách další zájemci, jen aby přispěli na dobrou věc,“ sdělila Yvona Ponikelská z Dobrého místa pro život.

Polévku před radnicí servírovaly populární osobnosti, nechyběl Petr John Uličný, fotbalisté Sigmy Olomouc, olomoučtí novináři a redaktoři z Českého rozhlasu a Olomouc.cz, herci z Moravského divadla Olomouc, akcí provázela Martina Qweetko Procházková z rádia Haná. Výrobu misek finančně podpořily některé olomoucké firmy, čímž zrakově postiženým zajistily práci na celý rok. „Chodím na tuto akci každým rokem, doma mám už několik misek. Přijde mi smysluplné podpořit aktivity, díky nimž budou mít někteří práci a další třeba finanční prostředky na základní věci, kterých se jim nedostává,“ vysvětlila paní Jarmila, jedna z účastnic.

„V rámci „Dne lidí bez domova“ jsme vyhlásili také Rok luštěnin a k luštěninové sbírce přidali i sbírku základních hygienických potřeb,“ doplňuje Yvona Ponikelská. Během akce bylo celkem vybráno 55 kg luštěnin a drogistického zboží. Dary poputují do Charity Olomouc pro lidi bez domova. Finanční výtěžek 27 525 Kč podpoří provoz služeb pro lidi bez domova na Svatém Kopečku.

Polévku servírovali i fotbalisté Sigmy Olomouc,  Fronty na polévku pro dobrou věc před olomouckou radnicí

Tříkrálová sbírka 2018