„Můžeme vám zazpívat?“ V Hodolanech je o Tři krále čím dál větší zájem

Olomouc, Hodolany – Tříkrálová sbírka se blíží svému vrcholu. I přes bohatou sněhovou nadílku se v ulicích po celé republice prohánějí tisíce královských družin a žehnají všem lidem dobré vůle. Jedna taková vyrazila i z farního střediska v Hodolanech...

Sobotní ráno. Při pohledu z okna se všude třpytí čerstvě napadlý sníh. Někteří ještě pospávají, to ovšem neplatí pro tříkrálové koledníky. Dlouhodobě zaběhlá skupinka pod vedením Miroslavy Horákové obléká čepice a šály, Tři králové zapínají své pláště a nasazují koruny. Další z koledníků bere kasičku a vzhůru do ulic.

Koledníci o svém tříkrálovém tažení dávají okolí vědět tradiční písní. Už z dálky uchu neunikne zvuk flétniček a zpěv koledy „My tři králové“. Otevírají se první dveře a v nich usměvavé tváře. „Můžeme vám zazpívat?“ ptá se královská družina a její otázka je v mžiku následována odpovědí: „Jistěže můžete.“ Po koledě a přání do nového roku nezapomínají Tři králové napsat na dveře křídou K + M + B, což znamená Kristus požehnej tomuto domu. Do kasičky přibývá první štědrý příspěvek a družina podává dárcům na oslazení života cukr a také malý kalendář, jak je už dlouholetým zvykem.

Koledníci v Hodolanech "Můžeme vám zazpívat?"

Kašpar, Melichar a Baltazar navštíví během sobotního dopoledne ještě řadu otevřených příbytků, zavřených jich zůstává jen málo. S nadšením poslouchají a zpívají i v Domově pro seniory. Ti, kteří nebyli schopni finančně přispět, nenechali tříkrálové koledníky odejít s prázdnou a věnovali jim alespoň několik mandarinek. „My jsme hlavně rádi, že vám můžeme zazpívat a popřát do nového roku,“ pronáší jednohlasně celá družina.

Najde se i řada domácností, která na koledníky čeká doslova s otevřenou náručí. „Už na vás čekáme,“ ozývá se z okna na Příčné ulici. Kromě dárců dostává sladkou odměnu i tříkrálová družina.

I přes pravé zimní počasí se Tři králové zimou neklepou, naopak si sněhu dokonce užívají. U posledních zastávek jim hlas rozhodně neodchází a těší každého, kdo si koledu chce poslechnout. „Bohužel nestíháme obejít všechny domácnosti, i přesto že nás z farnosti v Hodolanech vyráží celkem pět skupinek. Ale snažíme se navštívit co nejvíce lidí a jsme nesmírně rádi, že se najdou tací, kteří si o koledu a požehnání sami požádají. Taky nás velmi těší, když nás přivítají tam, kde minulá léta neotevřeli,“ prozrazuje vedoucí farního střediska v Hodolanech a letitá spoluorganizátorka Tříkrálové sbírky Miroslava Hanáková.

„Už na vás čekáme“ Hodolanští si z koledování odnášejí úsměvy a nadšení

Poledne už odbilo a kasička už začíná být celkem těžká. Kromě finančních darů, které poputují na rozvoj domácí hospicové péče, potravinovou a materiální pomoc jednotlivcům a rodinám v krizi a rozvoj sociálního bydlení, si i samotní koledníci odnáší široké úsměvy a očividné nadšení. Tříkrálová sbírka totiž není pouze o tom, vybrat peníze, ale požehnat každému, kdo otevře dveře.

Aneta Králová, Charita Olomouc