Dobrodruhá zaostří na nejchudší zemi západní polokoule – Haiti

Olomouc – Co může mít společného nově otevřený obchod Dobrodruhá s těžce zkoušenou zemí, která se nachází až v samotném srdci Karibiku? V prodejně Dobrodruhá odstartuje ve středu 1. srpna v rámci již každoroční prázdninové akce Na zdraví Haiti Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) prodejní kampaň jedinečného sortimentu výrobků ruční lidové tvorby haitských řemeslníků a umělců. Návštěvníci ochutnají pravou haitskou kávu a koupí originálních výrobků budou mít možnost přispět na podporu projektů ACHO na Haiti.

Arcidiecézní charita Olomouc se na Haiti zaměřuje na pomoc nejchudším a nejzranitelnějším skupinám obyvatel. Realizuje projekty za účelem zvýšení vzdělanosti a zkvalitnění péče o zdraví obyvatel v těžce dostupných oblastech. Díky projektu Adopce na dálku umožňuje pravidelnou školní docházku více jak 1 200 dětem ročně. „Protože sama mám s projektem adopce výbornou několikaletou osobní zkušenost, začali jsme v rámci našeho obchůdku hledat možné formy spolupráce a propojení v souladu se zaměřením naší prodejny dávat lidem a věcem druhou šanci,“ přiblížila Barbora Cigánková, koordinátorka centra materiální pomoci a obchodu Dobrodruhá.

Palmy, moře, rybáři v bárkách, ženy s košíky naplněných ovocem, avšak dřevěné chýše prozrazující chudobu a těžký život tamních obyvatel živících se především rybolovem a pěstováním plodin. To vše odkrývají pozornému oku překrásné exotické scenérie haitských malířů, jejichž plátna budou v Dobrodruhé jak k vidění, tak k zakoupení. Ženy potěší mimořádná příležitost pořídit si ručně vyráběné haitské šperky – náramky, náhrdelníky a náušnice z ryze přírodních materiálů, jako je rohovina, mušle, dřevo, papír. Sortiment doplní předměty užitého umění, kovové dekorace na stěnu, osobitá přáníčka, dřevěné krabičky na šperky a mnohé další.

Účastníci jedinečné prodejní kampaně budou mít možnost v prostorách Bistré krávy a prodejny Dobrodruhá zhlédnout doprovodnou výstavu fotografií Jiřího Pasze z Haiti a pochutnat si na výtečné haitské kávě v originálních retro šálcích z prodejny u Samaritána. Akce „Dobrodruhá pro Haiti“ potrvá až do konce srpna.

Dobrodruhá pro HaitiNávštěvníci ochutnají pravou haitskou kávu

Tříkrálová sbírka 2018