Charita Olomouc chystá vánoční nadílku pro lidi bez domova

Olomouc - Již tradičně připravují pracovníci střediska Samaritán pro lidi bez domova štědrovečerní večeři a vánoční balíčky. Lidé žijící na ulici tak mohou navštívit o Vánocích nízkoprahové denní centrum a společně posedět u svátečně prostřeného stolu, kde nebude chybět ani vánoční cukroví. Charita počítá s přípravou 330 porcí řízků a bramborového salátu a stejným počtem vánočních balíčků. Tradiční setkání klientů s arcibiskupem Janem Graubnerem u „vánoční“ polévky proběhne v letošním roce v Domově sv. Anežky na Svatém Kopečku u Olomouce.

Centrum materiální pomoci Charity Olomouc letos navýšilo množství vánočních balíčků s potravinovými a hygienickými potřebami i štědrovečerních porcí. „Loni jsme vydali kolem 230 porcí, letos plánujeme přibližně o 100 balíčků i porcí řízku s bramborovým salátem více než v loňském roce,“ sděluje Barbora Cigánková, vedoucí centra.

V Domově sv. Anežky na Svatém Kopečku u Olomouce se klienti na Štědrý den setkají u tradiční „vánoční“ polévky s arcibiskupem Janem Graubnerem, společně popovídají i zazpívají koledy. „Pro naše klienty jsme na Štědrý den připravili rovněž tradiční vánoční zvyky, jako je výroba ozdobných jablíček na stůl, lití vosku (namísto olova) a samozřejmě nebudou chybět dárkové balíčky pod stromečkem,“ vypravuje Alžběta Kučerová, koordinátorka Domova sv. Anežky. Pracovníci připravovali dárky pro klienty individuálně. „Pro každého máme vždy ještě něco speciálního, kromě potřebných věcí i něco pro radost, třeba šálu nebo kabelku z naší charitní prodejny Dobrodruhá," dodává Alžběta Kučerová.

Vánoční atmosféru v nízkoprahovém centru i v Domově sv. Anežky každoročně umocní napečené cukroví od dárců z farností olomouckého děkanátu. V loňském roce dárci věnovali více než 50 kg cukroví. Charita Olomouc ze srdce děkuje všem dárcům, kteří nezapomínají na chudé. Vždyť i Boží syn přišel na svět chudý ve chlévě a na kříži umírá jako nejchudší z chudých.