Adventní věnce pomáhají i letos

První adventní neděle. Kromě netrpělivého očekávání příchodu vánočních svátků to ovšem znamená i pomoc druhým. Farnosti olomouckého děkanátu již tradičně začátkem předvánoční doby pořádají Benefiční výrobu adventních věnců. Do akce se zapojily desítky dobrovolníků nebo Základní škola Náklo. Ručně vyhotovené věnce byly na prodej první adventní neděli v celkem jedenácti farnostech. Výtěžek z prodeje poputuje na přímou pomoc a na sirotky z Ulánbátaru.

„Byť jen kapka soucitu změní svět v méně chladný, více spravedlivý." – papež František

Do Štědrého dne zbývají už jen čtyři neděle. Adventní věnec je více než sto let neodmyslitelným symbolem Vánoc nejen pro křesťany. Nejrůznější typy věnců zdobí téměř každou domácnost. Někteří lidé od neděle zapalují svíčku na věnci vyrobeném pro dobrou věc.

Výroba probíhala v sobotu na několika olomouckých farnostech. Každoročně se adventní dílna otevírá na Svatém Kopečku, v katedrále svatého Václava nebo ve farnosti v Hodolanech. Do práce se zapojila řada dobrovolníků, pro které nezapomněli kněží navařit i pořádný kotel guláše.

„Během dne se na Svatém Kopečku vystřídalo bezmála třicet dobrovolníků. Vyrobili jsme celkem osmdesát věnců a prodali jsme jich sedmdesát šest,“ pochvalovala si průběh akce vedoucí farního střediska Alžběta Kučerová.

Podobným způsobem probíhala výroba i ve farnosti sv. Václava. Farnost přispěla sedmdesáti věnci. V dílně v Hodolanech se podařilo vyrobit s pomocí zhruba dvanácti dobrovolníků dvacet sedm věnců.

Stejně jako v minulých letech, tak i letos výtěžek z prodeje poslouží na podporu přímé pomoci lidem v nouzi či na sirotčinec Verbist Care Center. Sirotčinec plánuje finanční prostředky využít na úhradu zvyšujících se nákladů za elektřinu a topení, obnovení dětského hřiště, a v neposlední řadě zdravotní péči a kvalitní jídlo pro děti.

Jakými pravidly se přímá pomoc řídí?

• Přímá pomoc je jednorázová a jejím cílem je řešit momentální krizovou situaci. Po jejím překonání je příjemce schopný opět fungovat sám.
  • Poskytnutí přímé pomoci předchází důkladné sociální prošetření situace.
  • V případně potřeby se s příjemcem (rodinou, jednotlivcem) dále pracuje formou poradenství.

Co nejčastěji z přímé pomoci poskytujeme?

• Materiální pomoc v podobě potravin, hygienických potřeb, léků, zdravotních pomůcek, proplacení nutných vzdělávacích a volnočasových aktivit pro děti.
  • Pomoc s uhrazením nákladů spojených s bydlením, čímž se předchází zhoršení situace příjemce (např. úplné ztrátě bydlení).

Aneta Králová