Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Teplé zázemí nočního centra a štědrovečerní nadílka pro lidi bez domova

Olomouc – Zájem o přespání v noclehárnách Charity Olomouc převyšuje v zimním období nabídku volných lůžek. Středisko Samaritán otevřelo v nízkoprahovém denním centru noční provoz. S blížícími se vánočními svátky zároveň probíhají přípravy na Štědrý den. Charita zve každoročně ke štědrovečerní večeři na tři stovky lidí bez domova. V denním centru se večeře účastní kolem 220 lidí žijících na ulici, pro dalších asi 60 lidí v azylových domech je kromě večeře připraven i štědrovečerní program. Charita počítá s přípravou až 315 porcí řízků a bramborového salátu.

"Andílci" poletovali, zdravotní sestry a pečovatelky zpívaly

Netradiční zážitek připravily svým klientům pracovnice střediska sv. Alžběty Charity Olomouc. S přípravou programu na Mikulášskou besídku si totiž vystačily samy. Nacvičily koledy, vyrobily dárky, připravily občerstvení a na závěr přivedly své vlastní ratolesti přestrojené za anděly a čerty. Nikdo netušil, že mezigenerační setkání bude tak obrovskou vzpruhou pro všechny zúčastněné…

Vánoční balíčky zamíří na Ukrajinu k 341 chudým dětem. Nejmladšímu je 1 rok

Olomouc – I letos udělají čeští dárci radost chudým dětem na Ukrajině. Jejich Vánoční balíčky převeze Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) na Ukrajinu v úterý 12. prosince. Dárcům se podařilo nastřádat balíčky pro 341 dětí, což je o 37 více než loni. Nakládání balíčků začne v pondělí 11. prosince v 8.15 hodin přímo v sídle Charity na adrese Křížkovského 6.

Charita: Nikdo nesmí na ulici zmrznout!

Nastupující mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Víc než jindy proto hledají útočiště v denních centrech a azylových domech. Charita s tím počítá a rozšiřuje své kapacity. Zavedla mimořádná opatření, jako jsou „teplé židle“ či vyhřívané buňky. Kromě krátkodobého útulku a okamžité nabídky teplého jídla lidem na okraji nabízíme také pomoc s tím, jak se dostat z kolotoče dluhů a odrazit se ode dna.

Na Svatém Kopečku vznikne nový domov pro nemocné a opuštěné

Olomouc, Svatý Kopeček - Charita Olomouc děkuje sestrám premonstrátkám za poskytnutý prostor pro novou službu Domova sv. Anežky na Svatém Kopečku u Olomouce. Domov bude sloužit chudým lidem, kteří jsou v důsledku špatného zdravotního stavu odkázáni na pomoc druhých. Provoz dvou propojených služeb, azylového domu a pečovatelské služby, zahájí středisko Samaritán v prostorách zařízení už od 1. února 2018.

Příprava materiálu, pečetění pokladniček. Charita chystá osmnácté tříkrálové koledování

Olomouc – Pracovníci a dobrovolníci Charity Olomouc se v těchto dnech nezastaví. Probíhá příprava jedné z největších dobrovolnických akcí ve prospěch potřebných v České republice, která v lednu oslaví již osmnácté narozeniny. Do jednotlivých obcí a farností olomouckého děkanátu je před tříkrálovým koledováním třeba přichystat, rozdělit a rozvést potřebný sbírkový materiál. Tříkrálová sbírka 2018 se uskuteční tradičně v první polovině ledna.

Nakládání Kontejneru pro Haiti začíná. Pojedou v něm i čtyři tatrovky

Olomouc Čtyři tatrovky zaparkují mezi humanitární pomocí v Kontejneru pro Haiti, který Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) v těchto dnech vypravuje do Karibiku. Plastové hračky potěší malé děti ze severozápadní části země, kde ACHO už dlouhá léta pomáhá. Nakládání čtyřicetistopého kontejneru začne tento čtvrtek dopoledne v charitním skladu v olomoucké Holici. Sklolaminátové desky pro stavbu přístřeší, 28 šicích strojů, vybavení pro šicí dílnu, nářadí, oblečení, zdravotní a školní pomůcky či školní lavice a židle a sportovní potřeby pro děti doplují na Haiti během ledna 2018.

Adventní věnce pomohou potřebným z farností i dětem v Ulánbátaru

Olomouc – Za necelý týden provoní domovy vůní čerstvého jehličí adventní věnce. Svíčky, korpusy na věnce, krabice sušených ovocných ozdob zamíří v těchto dnech z Charity Olomouc do jednotlivých farností olomouckého děkanátu, kde proběhne výroba benefičních věnců, jejichž výtěžek je tradičně darován potřebným. Koupí věnce v rámci benefiční akce, která se uskuteční v neděli 3. prosince, přispějí věřící lidem v nouzi ve své farnosti a tradičně již sedmým rokem dětem v dětském domově ve vzdáleném Ulánbátaru.

Charita se přidává k výzvě Giving Tuesday

Na úterý 28. listopadu připadá letos celosvětový „největší svátek dárcovství a nejštědřejší den v roce“, ke kterému se připojuje také Charita ČR. Prostřednictvím dárcovské platformy můžete přispět na některý z jejích projektů – například podpořit Klub přátel Caritas (více zde) nebo pomoci rodinám v Iráku, které z domova vyhnala válka (více zde).

Korunní pevnůstka hostila nocležníky olomoucké Noci venku

Olomouc Pátý ročník celorepublikové benefiční akce, jejímž smyslem je přiblížit veřejnosti problematiku lidí bez domova, proběhl v letošním roce ve čtvrtek 23. listopadu v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci. Koncerty, divadelní představení, filmová projekce a výtvarné aktivity pro děti přilákaly návštěvníky všech generací. Největší odvážlivci, kteří složili hlavu na improvizované místo pod širým nebem, získali za noc strávenou venku originální pamětní certifikát.