Tříkráloví koledníci přijmou biskupské požehnání v katedrále sv. Václava

Olomouc – Už za dva týdny je budeme potkávat v ulicích našich vesnic a měst. Před tím však, než se vydají šířit poselství o narození Spasitele a koledovat ve prospěch potřebných, obdrží tříkráloví koledníci Arcidiecéze olomoucké biskupské požehnání. Slavnostní mše svatá se uskuteční v katedrále sv. Václava v sobotu 30. prosince v 10:00 hodin. Charita Olomouc přichystala pro tříkrálové dobrovolníky z blízka i z daleka bohatý doprovodný kulturní program.

Stejně jako dávní mudrci z Východu, vydají se začátkem ledna malí i velcí koledníci do ulic s radostnou zvěstí, že Bůh je uprostřed nás. Připomenou, že Syn Boží přišel na svět, ne aby si nechal sloužit, ale aby sloužil a prokazoval dobrodiní. Pod klenbou katedrály sv. Václava udělí koledníkům požehnání na cestu nově vysvěcený biskup Josef Nuzík. „Počítáme s účastí kolem čtyř stovek návštěvníků. Hlásí se nám koledníci z Hranicka, Kojetínska, ale i Zlínska, Valašska a Slovácka“ sděluje Vojtěch Petroš, asistent ředitelky Charity Olomouc.

Pro tříkrálové dobrovolníky je připraven v odpoledních hodinách navazující doprovodný program v podobě prohlídky Arcibiskupského paláce a Vlastivědného muzea v Olomouci. „Na oběd zveme dobrovolníky do našich kaváren Bistré krávy a Betreky na poctivou domácí zelňačku a české buchty, které upečou dobrovolnice ze svatokopecké farnosti,“ přibližuje za olomouckou Charitu koordinátorka akce Jana Březinová.

Myšlenku uskutečnit dobročinnou sbírku poprvé vyslovil před osmnácti léty právě olomoucký arcibiskup Jan Graubner a k účasti vyzval Charity v olomoucké arcidiecézi. V roce 2000 se konal tzv. „nultý ročník“ Tříkrálové sbírky a již tehdy se zapojily desítky dospělých a dětí. Dnes jsou to tisíce dobrovolníků po celé České republice, kteří u prahů domácností, v ulicích i na náměstích předávají poselství o narození Božího syna a prosí ve prospěch těch, kteří si neumí sami pomoci. V letošním roce oslaví Tříkrálová sbírka osmnácté narozeniny.

Významné městské instituce navštíví koledníci olomoucké Charity za doprovodu muzikantů z Konzervatoře Evangelické akademie v Olomouci v pátek 5. ledna 2018.

Kontakt:

Příprava Tříkrálové sbírky 2018 v olomouckém děkanátu