S literaturou za poznáním obtíží života duševně hendikepovaných

Víte, kteří slavní spisovatelé trpěli v průběhu svého života duševním onemocněním? To a ještě mnohem více se dozvěděli účastníci Olomouckého majálesu 2017, kteří se zastavili u stánku střediska sv. Vincence pro lidi s duševním onemocněním Charity Olomouc ve středu 3. května v Bezručových sadech. Tématem letošního majálesu byla literatura...

Pracovníci střediska připravili spolu s klienty pro návštěvníky kvíz o velikánech české i světové literatury, kteří se potýkali s psychickým onemocněním. Cílem bylo přiblížit veřejnosti, že i úspěšní a slavní lidé mezi námi museli ve svém běžném a profesním životě překonávat nejrůznější těžkosti spojené s duševním hendikepem. Zájemcům, kteří včera navštívili stánek Charity Olomouc, představili dobrovolníci a charitní pracovníci rovněž jednotlivé služby střediska sv. Vincence. Nechyběly ani tradiční výrobky klientů v podobě bižuterie a upomínkových předmětů.

Středisko se zaměřuje na pomoc dospělým lidem s duševním onemocněním v olomouckém regionu. Hlavní snahou je podpora sociálního začleňování klientů, pomoc s navazováním běžných mezilidských vztahů a s udržením dobré duševní kondice. Prostřednictvím bezbariérové tréninkové kavárny Betreka nabízí trénink pracovních dovedností a zvládání pracovní zátěže, který je srovnatelný s podmínkami v běžném zaměstnání. V rámci služby Podpora samostatného bydlení mají klienti příležitost osvojit si dovednosti a návyky spojené s chodem domácnosti pro každodenní samostatný život.

A kteří slavní spisovatelé překonávali obtíže duševního onemocnění? Ota Pavel, autor českého bestselleru Smrt krásných srnců, trpěl maniodepresívní psychózou, americký spisovatel, tulák a bohém, jeden z hlavních představitelů „Beat generation“ Jack Kerouak schizofrenií, významný spisovatel francouzského romantismu Viktor Hugo maniodepresívní psychózou a Ernest Hemingwai autor novely Stařec a moře, trpěl depresemi stejně jako nejslavnější ruský spisovatel Lev Nikolajevič Tojstoj, autor slavného románu Vojna a mír.

Všem návštěvníkům, kteří se nebáli otestovat si své literární znalosti, srdečně blahopřejeme k úspěšnému zvládnutí kvízu!

Majáles 2017  Majáles 2017  Výrobky klientů střediska sv. Vincence - Majáles 2017

TKS 2017