Příprava materiálu, pečetění pokladniček. Charita chystá osmnácté tříkrálové koledování

Olomouc – Pracovníci a dobrovolníci Charity Olomouc se v těchto dnech nezastaví. Probíhá příprava jedné z největších dobrovolnických akcí ve prospěch potřebných v České republice, která v lednu oslaví již osmnácté narozeniny. Do jednotlivých obcí a farností olomouckého děkanátu je před tříkrálovým koledováním třeba přichystat, rozdělit a rozvést potřebný sbírkový materiál. Tříkrálová sbírka 2018 se uskuteční tradičně v první polovině ledna.

Konec listopadu až do poloviny prosince se v Charitě Olomouc nese v předznamenání nadcházející lednové sbírky. Charitě vévodí království banánových krabic napěchovaných tříkrálovými kasičkami, cukříky, stohy kalendáříků a dalších nepostradatelných klasických propriet Tříkrálové sbírky. Než vypukne novoroční hemžení malých i velkých koledníků v ulicích měst a vesnic, je třeba připravit spoustu nezbytností. Na prvním místě k němu patří pečetění tříkrálových kasiček. „Než opustí pokladničky dveře Charity, musí mít charitní pečeť a číslo. Druhou pečeť přidají na pokladničku pracovníci příslušného obecního úřadu přímo v místě koledování,“ vysvětlila Terezie Táborská, koordinátorka Tříkrálové sbírky olomouckého děkanátu.

V Charitě Olomouc se do příprav materiálu zapojuje celkem 25 dobrovolníků. Pečeti na kasičkách je třeba přelepit izolepou, aby je sníh a déšť nerozmočil, současně probíhá tisk, řezání a vkládání tříkrálových průkazek do plastových obalů. „Pro vedoucí skupinek a místní asistenty připravujeme každý rok pokyny, kterými je nutné se řídit, pro každého koledníčka a rodiče základní instrukce včetně kartičky s uvedením informací, na co peníze z Tříkrálové sbírky Charita použije. Kromě toho naši dobrovolníci vkládají křídy do křídníků, chystají korunky, šijí kostýmy pro tříkrálové koledníky a vykonávají spoustu dalších činností,“ vypočítává Milada Malíšková, koordinátorka dobrovolníků Charity Olomouc. Příprava tříkrálového materiálu bude probíhat přibližně až do 10. prosince, poté se uskuteční rozvoz do jednotlivých obcí.

Koledovat ve prospěch potřebných vyrazí do ulic v olomouckém děkanátu 1. ledna kolem 1420 koledníků a vedoucích skupinek. Z výtěžku podpoří Charita Olomouc domácí hospicovou péči, vytvoření nových prostor pro starší nemocné lidi bez domova, rekonstrukci a zajištění vybavení pro 7 sociálních bytů, vytvoření fondu pro rychlou pomoc lidem v akutní krizi a rovněž volnočasové aktivity dětí z rodin ohrožených sociálním vyloučením. V loňském roce se v olomouckém děkanátu společně sklonily stovky dobrovolníků k potřebám těch, kteří si sami nepomohou. Podařilo se tak vykoledovat 1 437 034 Kč.

Tříkrálová sbírka 2018 proběhne ve dnech 1. – 14. ledna 2018. Tradiční slavnostní mše s žehnáním koledníkům pro celou arcidiecézi bude slavena v letošním roce 30. prosince v katedrále sv. Václava v Olomouci.

Kontakty: