Potravinová banka předává neprodejné zboží ze supermarketů charitativním organizacím

Olomouc – Téměř 60 tun potravin převzala Potravinová banka v Olomouckém kraji od supermarketů během letošního prvního půl roku. Odepsané zboží putuje do charitativních a humanitárních organizací, kde se dostane k potřebným. Oproti loňskému roku, kdy velkoobchody ještě neměly povinnost neprodejné potraviny darovat, je to více jak dvojnásobný nárůst.

Za rok 2017 získala Potravinová banka v Olomouckém kraji (PBOL) od obchodů celkem 25,5 tun potravin. Díky novelizaci zákona všechny obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních nabízí neprodejné zboží potravinovým bankám nebo humanitárním organizacím. Jedná se o zboží s poškozeným obalem, špatným popisem nebo s prošlým datem minimální trvanlivosti. Od začátku ledna do konce června 2018 převzala PBOL 58,9 tun potravin.

Velký podíl na přijetí novelizace měl poslanec a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. „Jsem rád, že se v České republice daří poslední tři roky budovat systém, jakým způsobem využívat potraviny z obchodních řetězců, logistických center, aby byly využitelné pro pomoc potřebným. Chápu, že tolik diskutovaná úprava zákona ukládá obchodním řetězcům povinnosti, ale vidím vyšší etický i environmentální princip v tom, že můžeme ještě něco využít pro pomoc lidem. To bychom měli ctít, takže věřím, že i tato záležitost tady zůstane do budoucna a vyjadřuji respekt vůči všem, kteří to dokázali přijmout, kteří pomáhají a pomoc zprostředkovávají,“ uvedl poslanec Marian Jurečka

Hlavními cíli potravinových bank je zamezit plýtvání, předejít vyhazování použitelného zboží a poskytnout je potřebným lidem. Mezi odběrateli PBOL jsou zhruba tři desítky organizací, které pomáhají sociálně slabým, handicapovaným nebo matkám samoživitelkám. „Na projektu potravinové banky je velmi zajímavá skutečnost, že slučuje dobročinnost s pozitivními ekologickými dopady. Její přínos je zajímavý také v tom, že podporuje finančně poddimenzovanou oblast sociálních služeb. Dá se říct, že každá vložená koruna do potravinové banky se společnosti velmi vyplatí. Tyto aktivity produkují ekonomicky vyčíslitelný přínos,“ vysvětlil předseda Potravinové banky v Olomouckém kraji Petr Prinz.

PBOL disponuje novým skladem pro potraviny v Olomouci – Řepčíně. Brzy bude mít k dispozici také sklad s chladicím systémem pro zeleninu a ovoce. Pro svoz čerstvých potravin využívá chladicí vozidlo. Spolupracujícím organizacím poskytuje k využití chladicí boxy. Zástupci humanitárních a charitativních organizací si do prodejen sami pro potraviny jezdí, tím pádem můžou hned pomoci potřebným. Potravinová banka pak do svého skladu sváží potraviny z velkých skladů, a zde jsou k dispozici taktéž organizacím.

Potravinová banka se pravidelně podílí na celorepublikových sbírkách – na podzim se uskuteční hned dvě. Sbírka Kaufland se koná v sobotu 8. září ve všech jeho prodejnách. V našem kraji to bude v deseti obchodech, v každém z nich mohou lidé nakoupit potraviny pro konkrétní organizaci. Podruhé může veřejnost přispět v sobotu 10. listopadu, kdy proběhne již pošesté Národní potravinová sbírka. V Olomouckém kraji se zapojí přes dvacet supermarketů a zhruba patnáct organizací. V loňském ročníku se během sbírky vybralo 19 tun trvanlivých potravin a 2 tuny drogerie. Při sbírce pomáhalo na 250 dobrovolníků. Zájemce o výpomoc přivítáme i letos.

V neposlední řadě je Potravinová banka zapojena do Operačního programu potravinové a materiální pomoci, který je realizován z fondů Evropské unie na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Dvouletý projekt vrcholí koncem září. V rámci operačního programu bylo dosud podpořeno 6190 osob v potravinové pomoci a 4996 osob v materiální pomoci za celkovou hodnotu 5,9 milionů korun. Jedná se o klienty humanitárních organizací na území Olomouckého kraje i olomoucké arcidiecéze.

Fungování Potravinové banky v Olomouckém kraji by nebylo možné bez podpory Ministerstva zemědělství, Olomouckého kraje a Města Olomouc.

ponjEKD757P%QSvg9hIy.YsVVt% | +420 730 804 239

V pondělí 27. srpna v 13,30 pořádá Potravinová banka v Olomouckém kraji tiskovou konferenci.

Témata:

• Činnost Potravinové banky v Olomouckém kraji
  • Novela zákona o potravinách 110/1997 Sb., která vešla v platnost 1. ledna 2018 – zhodnocení fungování, kolik potravin již bylo za první půl rok darováno potřebným
  • Podzimní celorepublikové potravinové sbírky, na kterých se PBOL podílí – kolik organizací a prodejen se zapojí
  • Projekt MPSV: Operační program potravinové a materiální pomoci – tříletý program letos vrcholí, kolik podpořil osob atd.

Předseda Potravinové banky v Olomouckém kraji Petr Prinz.Potravinová banka v Olomouci – Řepčíně

Tříkrálová sbírka 2018