Olomouc hostila dvě desítky duchovních z Německa. Zavítali i na Charitu

Olomouc – Na pozvání olomouckého magistrátu navštívilo v prvních červencových dnech moravskou metropoli 21 farářů a farářek luterské evangelické církve z Nördlingenu a okolí. Německý Nördlingen je partnerským městem hanácké metropole a patří mezi města s největším počtem obyvatel původem z Olomouce. Charita duchovním představila svoji činnost na území olomouckého děkanátu. Největší zájem vzbudila problematika bezdomovectví.

Charitní pracovníci přiblížili německým duchovním činnost střediska Samaritán, péči o seniory a nemocné střediska sv. Alžběty a dobrovolnickou činnost včetně spolupráce s farnostmi olomouckého děkanátu. Účastníci se zajímali, jak Charita financuje své služby, jaká je situace lidí na ulici, zda jsou schopni sami si požádat o dávky sociální péče, kolik lidí bez domova tvoří procentuálně muži a kolik ženy, jakým způsobem vstupuje sociální pracovník do kontaktu s lidmi žijícími na ulici a mnohé další. V diskuzi byla otevřena i témata jako je sociální politika státu, situace žadatelů o azyl v naší zemi včetně postoje České republiky k přijímání uprchlíků.

Německá luterská církev se angažuje v oblasti sociální a charitativní práce obdobně jako česká diakonie nekatolických církví. Své služby poskytuje v sociálních a zdravotnických zařízeních, mezi nimiž jsou domovy pro seniory, manželské poradny, krizová centra, integrační centra, azylové domy a další.

Olomouc hostila 21 německých duchovních. Zavítali i na CharituOlomouc hostila 21 německých duchovních. Zavítali i na Charitu

Tříkrálová sbírka 2018