Národní potravinová sbírka pomůže potřebným v Charitě Olomouc

V sobotu 12. listopadu se uskutečnil 4. ročník Národní potravinové sbírky. Charita Olomouc se zapojila do projektu spolu s Potravinovou bankou Olomouckého kraje. Ve dvou supermarketech vybrala od dárců celkem 1.202 kg trvanlivých potravin, což bylo o více než polovinu oproti minulému roku. Potraviny poputují z Charity Olomouc k lidem v azylových domech, seniorům, hendikepovaným, matkám samoživitelkám a rodinám v tísni.

Pracovníci a dobrovolníci Charity Olomouc se v letošním roce účastnili potravinové sbírky ve dvou supermarketech - prvním byl velkoobchod MAKRO ve Velké Bystřici, druhým letos poprvé prodejna Lidlu na Velkomoravské ulici v Olomouci. "Začínali jsme před osmou ráno. Když jsme přijeli do nákupního centra, vítaly nás úsměvy zaměstnanců. Dostali jsme bleděmodré zástěry s nápisem, aby nás lidé rozeznali od zaměstnanců a zákazníků. Od té chvíle jsme vítali příchozí, zvali je k účasti na sbírce a rozdávali letáky, kde byl také seznam toho, co by mohli do sbírky zakoupit," sdělila Iva Jeništová, dobrovolnice z Charity Olomouc.

„Lidé byli velice štědří, mnozí ten den přicházeli nakoupit jen proto, aby přispěli do sbírky. Potraviny věnovali mladí, senioři i celé rodiny. Jedna starší paní se nám dokonce omlouvala, že daruje tak málo, protože má zrovna před důchodem. Potraviny do sbírky nakoupili i dobrovolníci, kteří si sbírku v sobotu v době od 8:00 – 20:00 poctivě odpracovali," uvedla Barbora Cigánková, koordinátorka Centra materiální pomoci Charity Olomouc. Po zaplacení u pokladny přijíždělo za dobrovolníky mnoho lidí s naplněnými vozíky. "Až mi to vhánělo slzy do očí, když nám předávali plné vozíky potravin pro sbírku. Často také přicházely celé rodiny, malé děti s velkým úsilím přinášely třeba špagety a vkládaly je do sbírkového koše. Hodně lidí nám říkalo, že o sbírce vědí, že to viděli v televizi. Někteří senioři nás smutně odmítali s tím, že sotva vyjdou s důchodem," líčí zážitky ze sobotní sbírky Iva Jeništová.

Účast a zájem veřejnosti svědčí o tom, že lidé vnímají, že se na jedné straně potravinami skutečně plýtvá, a na straně druhé se ho nedostává v dostatečné a potřebné míře určitým skupinám lidí. „Na seznamu darovaných potravin vedou především těstoviny, rýže, mouka, olej. „Dost se vybralo také masových konzerv, což naši klienti jistě ocení, a mimo jiné jsme obdrželi i hodně cukrovinek pro děti, které poputují do vánočních balíčků pro rodiny s dětmi,“ dodala Barbora Cigánková.

Za vytvořené zázemí a příjemnou atmosféru vděčí Charita Olomouc týmu pracovníků v obou supermarketech, a především všem dárcům a dobrovolníkům!

Národní potravinová sbírka - Lidl, Velkomoravská ulice, Olomouc Národní potravinová sbírka - Lidl, Velkomoravská ulice, Olomouc

Tříkrálová sbírka 2018