Na jubilejní 20. ročník Romské poutě míří stovky poutníků z Česka a ze Slovenska

Olomouc – Poutní místo na Svatém Kopečku u Olomouce přivítá v sobotu 15. září Romy ze všech koutů České republiky i ze Slovenska. Po slavnostní mši svaté v bazilice Navštívení Panny Marie zazní v ambitech strhující rytmy romských melodií v podání populárních slovenských romských kapel. Charita Olomouc srdečně zve na výroční Romskou pouť nejen všechny Romy, ale i všechny zájemce o romskou kulturu z řad veřejnosti.

Jubilejní Romskou pouť zahájí v dopoledních hodinách pěší procesí poutníků, které se vydá alejí ze Samotišek k bazilice na Svatém Kopečku. V čele průvodu bude symbolicky nesena romská vlajka. Na jednotlivých zastaveních účastníci zavzpomínají na putování Romů po světě a připomenou si nejznámější romské příběhy. Průvod poutníků přivítá tradičně u Wolkerova kříže před bazilikou první český římskokatolický kněz romského původu Vojtěch Vágai. „Těším se na všechny Romy, zvláště na děti a mládež, na jejich upřímnou spontánnost a živelnost plnou očekávání, s jakou každoročně přijíždějí na Svatý Kopeček,“ sdělil Vojtěch Vágai, římskokatolický kněz a ředitel českobudějovického diecézního centra mládeže.

Po bohoslužbě se v ambitech za bazilikou představí skvělé známé slovenské hudební skupiny F6Gipsy culy. „Letošní jubilejní dvacátou pouť jsme pojali ve větším stylu, omezili jsme účast tanečních souborů, a orientovali jsme se především na populární romské hudební kapely,“ vysvětlila vedoucí střediska Khamoro Petra Pavlíčková. Pozvání slovenských hudebních těles je u příležitosti jubilejního slavnostního ročníku více než symbolické. „Málokdo už dnes ví, že myšlenka uspořádat první Romskou pouť je spojena s popovodňovou situací na Slovensku před dvaceti lety, kam tehdy vyjížděli po zkušenostech z povodní v Česku právě charitní pracovníci z Olomouce,“ přiblížila Petra Pavlíčková.

Střední odborné učiliště zemědělské v Olomouci představí návštěvníkům poutě tradiční romská řemesla, kterými jsou kovářství a chovatelství koní. Děti dostanou příležitost vyzkoušet si kovářské řemeslo a na památku z pouti si odnést domů svůj vlastní výrobek. „Romskou pouť připravujeme vždy dlouhou dobu dopředu, každá z našich pracovnic se věnuje přípravě určité oblasti, jako je například zajištění technického zázemí, doprovodných akcí pro děti, pěší poutě ze Samotišek a mnohé další. Naším přáním je, aby si všichni účastníci, malí i velcí, výroční Romskou pouť společně užili,“ doplnila za středisko Khamoro Charity Olomouc Petra Pavlíčková.

Kontakty:

Od povodní na Slovensku až k první Romské pouti. S Květou Princovou

Hostující romské kapely ze Slovenska:
Romská kapela F6 vzešla v roce 2007 z díla Řeckokatolického formačního centra pro Romy v Číčavě. Při svém vzniku se kapela rozhodla, že bude Božími bojovníky, odtud název F6, který odkazuje na text Písma o Boží výzbroji (Efezanům 6,10-20). Vize kapely je spojovat slovenský a romský národ, vytvářet přátelství a spolupráci, bořit mýty a předsudky. Kapela chce evangelizovat a přivádět Romy i Slováky k Bohu. Kapela F6 navázala spolupráci s dětskou romskou kapelou fil3, které pomohla produkovat nové CD „Cesta, pravda, život“. Skupina F6 je také organizátorem romského gospelového festivalu FestRom. Ve svých písních kombinují prvky popu, rapu, elektroniky a samozřejmě ryze křesťanské texty.

Kapelu Gipsy Culy založili v roce 2001 Jozef Lovas a Ján Kováč. Během svého působení skupina nahrála přibližně 60 CD nosičů, hostovala v Anglii a nahrála titulní píseň v romské kampani pro EURO. Vystupovala v romské relaci na STV2 - So Vakeres.

RP 2018 web

Tříkrálová sbírka 2018