Módní přehlídka, pouliční kavárna, bleší trh. Dny boje proti chudobě 2017

Olomouc – VII. ročník Dnů boje proti chudobě odstartuje v Olomouci 9. října v prostorách Caritas - Vyšší odborné školy sociální Olomouc přednáškou „Zero Waste aneb život bez odpadu“. Program vyvrcholí v úterý 10. října v 15:00 na Horním náměstí módní přehlídkou nejzajímavějších outfitů z obchůdku u Samaritána. Dny věnované problematice konzumního způsobu života a jeho dopadu na životní prostředí budou v Olomouci pokračovat dalšími workshopy včetně ekumenické bohoslužby až do 13. října.

Dokážeme si představit, že všechen svůj roční odpad vtěsnáme do jedné zavařovací sklenice? O tom, že je to možné, přesvědčí návštěvníky workshopu „Zero Waste aneb život bez odpadu“ přednáška v aule Caritas - Vyšší odborné školy sociální Olomouc. „Zero Waste je přístup, který se snaží omezit produkci odpadu. V rámci workshopu budeme hledat odpověď na otázky, jestli je opravdu nutné vlastnit tolik věcí, nakolik jsme při nakupování ovlivněni okolním světem, ale také co s tím můžete my sami hned teď udělat,“ vysvětlila Barbora Cigánková za Charitu Olomouc, jednu z pořádajících organizací.

Vrcholem Dnů boje proti chudobě bude úterní odpolední akce „Dejme věcem druhou šanci“ na Horním náměstí v Olomouci. Návštěvníci se mohou těšit na módní přehlídku nejzajímavějších kousků nejen z olomouckého  obchůdku u Samaritána. „Ve spolupráci s dobrovolníky Charity Olomouc a agentury zelené módy Green dressmakers Olomouc jsme připravili kolekci šatů na zimu, volný čas i do společnosti. Výtěžek z prodaných modelů bude věnován na podporu dobročinného šatníku pro lidi ohrožené chudobou,“ upřesnila Barbora Cigánková. Součástí akce je rovněž bleší trh oblečení z druhé ruky a pouliční kavárna s výbornou Fair Trade kávou. Happeningu se zúčastní známé osobnosti a hlavní představitelé organizací zapojených do boje proti chudobě. Módní přehlídku moderuje Martina Kvítko Procházková z Rádia Haná.

Smyslem akce je postavit se proti konzumnímu způsobu života, který nepřemýšlí nad ochranou životního prostředí. „Nadbytek nás vede k roztáčejícímu se koloběhu produkce a likvidace, často bez rozmyslu. Když se ale pohybujeme ve světě chudoby, uvědomujeme si, jak je to krátkozraké. Selský rozum, skromnost našich předků by nám měla být inspirací či návodem. Snažíme se kloubit skromnost a štědrost,“ přiblížil za Charitu Olomouc Petr Prinz, vedoucí střediska Samaritán.

Partnery pořádajících organizací jsou Člověk v tísni a iniciativa Czech Zero Waste. Dny boje proti chudobě 2017 probíhají v rámci celostátní kampaně Česko proti chudobě za finanční podpory Olomouckého kraje a  společnosti Lesy ČR. Na pořádání akce se spolupodílí Armáda spásy v České republice, Charita Olomouc a Caritas - Vyšší odborná škola sociální Olomouc. Účast na všech akcích je zdarma.

Kontakty:
PhDr. Petr Prinz, vedoucí střediska Samaritán, Charita Olomouc| +420 739 054 463
Bc. Barbora Cigánková, DiS. - koordinátor centra materiální pomoci | +420 731 646 902

Fotogalerie modelů od Samaritána
Program Dnů boje proti chudobě