Lidé nejsou lhostejní. Výsledek potravinové sbírky předčil očekávání

Olomouc – V sobotu 11. listopadu odstartoval v Česku 5. ročník Národní potravinové sbírky 2017. Charita Olomouc vybrala ve třech olomouckých supermarketech od dárců celkem 5052 kg trvanlivých potravin a drogistického zboží, což je čtyřikrát více než v loňském roce. Supermarket Globus v Olomouci se zároveň stal druhým mimopražským místem, v němž dárci věnovali na pomoc potřebným nejvíce porcí jídla i hygienických potřeb. Vybrané zboží poputuje k lidem v azylových domech, k osamělým seniorům, hendikepovaným, matkám samoživitelkám, klientům nízkoprahového denního centra a rodinám v tísni.

Národní sbírky se spolu s pracovníky Charity Olomouc v sobotu účastnilo přes 30 dobrovolníků ve třech supermarketech – v prodejně Lidlu na Velkomoravské ulici, v Globusu na Pražské ulici v Olomouci a v prodejně velkoobchodu MAKRO ve Velké Bystřici. Díky štědrosti dárců bylo vybráno rekordních 4556 kg trvanlivých potravin a 501 kg drogistického zboží, tj. celkem 5052 kilogramů darovaného zboží. „Letos se ve všech prodejnách zvýšil objem darů. Přitom lidé zároveň reflektovali doporučený výběr potravin, zajímali se, na jakou cílovou skupinu míříme a jaké typy potravin potřebujeme,“ přiblížila Barbora Cigánková, koordinátorka sbírky za Charitu Olomouc.

Záštitu nad potravinovou sbírkou v letošním roce převzal ministr zemědělství Marian Jurečka, který se osobně zúčastnil sbírky v Globusu, a svým nákupem tak přispěl na pomoc potřebným přímo v regionu. Olomoucký supermarket Globus se s výtěžkem 3,2 tuny stal druhým mimopražským místem (hned po Brnu), kde byli zákazníci nejštědřejší. Solidarita nakupujících se přitom projevovala nejen v naplněných nákupních košících, které pracovníkům přiváželi, ale i v ojedinělých či menších darech: „Mnozí o potravinové sbírce nevěděli, omlouvali se, že si s sebou vzali málo peněz, a i přesto se snažili alespoň nějakou položkou do sbírky přispět. Myslím, že solidaritu dárců lze shrnout do věty: ‚Nevíme, kdy tu pomoc budeme potřebovat my...‘, slovy jedné z účastnic, která nám v sobotu věnovala vrchovatě naplněný košík," dodala Barbora Cigánková.

Charita Olomouc děkuje za vytvořené zázemí a příjemnou atmosféru týmům pracovníků olomouckých supermarketů, a především všem dárcům a dobrovolníkům za rekordní účast v Národní potravinové sbírce 2017.

Kontakt:
Bc. Barbora Cigánková, DiS. - koordinátorka CMP | +420 731 646 902

Dárci přiváželi plné nákupní košíkyBez zapojení dobrovolníků by sbírka nebyla možnáDary do sbírky přinášeli velcí i malí