Lidé myslí na druhé. Tříkrálová sbírka v olomouckém děkanátu překonala loňský výtěžek

Olomouc – Výsledek Tříkrálové sbírky dokazuje, že lidé mají otevřená srdce pro potřeby druhých. Charita Olomouc vybrala díky štědrosti dárců rekordních 1.650.184 korun. Získaná částka překonala loňský výtěžek o více než dvě stě tisíc korun. Tři králové koledovali nejen v ulicích vesnic a měst, ale i na městských a krajských institucích. Do výsledku sbírky se v letošním roce promítla vstřícnost a štědrost dárců i příznivé lednové počasí. Výnos poputuje v Charitě Olomouc k nejchudším a nejslabším: seniorům, nemocným, handicapovaným, rodinám v tísni a osobám bez zázemí.

Na Olomoucku vyrazilo začátkem ledna do ulic ve prospěch potřebných 373 kolednických skupinek, což je v přepočtu celkem kolem 1400 dobrovolníků – koledníků a vedoucích skupinek. Pro lidi ocitající se v nouzi byla vykoledována rekordní částka 1.650.184 Kč. Výtěžek Tříkrálové sbírky 2018 tak převýšil loňskou sumu o 213 150 korun. Koledovalo se i v těch nejmenších vesničkách na Olomoucku, letos poprvé například ve Svésedlicích, které mají pod dvě stovky obyvatel. „Ve Svésedlicích se stal místním asistentem sám starosta Lubomír Konar, který se v Charitě Olomouc aktivně zapojil i při rozpečeťování pokladničky a počítání výtěžku za obec,“ sdělila Milada Malíšková, koordinátorka sbírky pro venkov Charity Olomouc.

Z místních částí děkanátu přicházejí zprávy z koledování: „Letos nás velice příjemně překvapila reakce lidí. Hodně lidí nás očekávalo připravených, pro koledníky měli nachystané pohoštění i drobné sladkosti. Veškeré reakce byly pozitivní, dostalo se nám radostného přijetí i tam, kde bychom to ani nečekali,“ uvedl jeden z místních asistentů sbírky z Ústína na Olomoucku. Mírná zima na začátku roku se zčásti promítla do průběhu koledování, a tím i do výsledku. „V loňském roce se koledníci potýkali s extrémními podmínkami a chřipkovou epidemií, letošní zima byla v prvních dvou lednových týdnech mírná, což se projevilo i ve větším nasazení koledníků,“ okomentovala výsledky Terezie Táborská, koordinátorka sbírky pro město Olomouc.

Poděkování Charity Olomouc míří ke všem dárcům, koledníkům a dobrovolníkům Tříkrálové sbírky. „Každá darovaná koruna ve prospěch lidí, kteří se ocitli v tíživé situaci, je požehnáním,“ uvedla k rekordní částce Milada Malíšková a dodala: „Naše poděkování patří všem účastníkům, od těch nejmenších koledníčků až po jejich rodiče a všem dalším dobrovolníkům, kteří už od listopadu pomáhali v Charitě s přípravou sbírky. Děkujeme také všem starostům a dalším představitelům jednotlivých obcí děkanátu za výjimečnou spolupráci při rozpečeťování pokladniček a sčítání výtěžku.“

Z výtěžku podpoří Charita Olomouc domácí hospicovou péči, vytvoření nových prostor pro starší nemocné lidi bez domova, rekonstrukci a zajištění vybavení pro 7 sociálních bytů, vytvoření fondu pro rychlou pomoc lidem v akutní krizi a rovněž volnočasové aktivity dětí z rodin ohrožených sociálním vyloučením.

Srdečné díky patří Vám všem, kteří jste přijali tříkrálové koledníky a svým darem přispěli na pomoc potřebným.

Koleda v Hodolanech Za koledou mobilně Koledníci ze Slavonína na Olomoucku

Tříkrálové koledování na Olomoucku - Fotogalerie
Koleda Tří králů na městských institucích

Tříkrálová sbírka 2018