Korunní pevnůstka hostila nocležníky olomoucké Noci venku

Olomouc Pátý ročník celorepublikové benefiční akce, jejímž smyslem je přiblížit veřejnosti problematiku lidí bez domova, proběhl v letošním roce ve čtvrtek 23. listopadu v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci. Koncerty, divadelní představení, filmová projekce a výtvarné aktivity pro děti přilákaly návštěvníky všech generací. Největší odvážlivci, kteří složili hlavu na improvizované místo pod širým nebem, získali za noc strávenou venku originální pamětní certifikát.

Sychravé listopadové počasí neodradilo olomoucké účastníky, aby dorazili ve večerních hodinách na Korunní pevnůstku a užili si bohatý kulturní program. Novinek bylo v letošním roce hned několik. Organizační otěže převzala univerzita Palackého a v souvislosti s tím se v Olomouci změnilo i místo konání letošního ročníku. „Když jsme zvažovali, kde uskutečnit pátý ročník akce, logicky padla volba na Pevnost poznání – místo spjaté s univerzitou,“ uvedl Ondřej Martínek z Univerzity Palackého v Olomouci.

Návštěvníky během večera zahřál teplý guláš z polní kuchyně hranické posádky Armády ČR stejně jako čaj v originálních hrnečcích z obchůdku U Samaritána. Zájemci o komentovanou prohlídku ve squatech letos zavítali na Tabulový vrch. „Navštívili jsme rozsáhlý bývalý vojenský objekt, kde v současnosti přebývá 8 až 10 lidí bez domova. Samozřejmě jsme šli jen do míst, kde nikdo nebyl. I tak si lze utvořit obrázek o životě, jaký vedou lidé v tak zchátralém a neobyvatelném prostředí,“ přiblížil David Geisler, pracovník terénního programu Charity Olomouc.

Novinkou byla spolupráce s animátory Pevnosti poznání, kteří se postarali o doprovodné výtvarné aktivity pro děti, a poprvé se přímo na místě uskutečnil prodej zboží z druhé ruky z obchůdku u Samaritána Charity Olomouc. Návštěvníci vybírali ze širokého sortimentu teplého oblečení, pro děti byly připravené plyšové hračky. Po ukončení kulturního programu zůstalo na místě 7 největších vytrvalců, aby na vlastní kůži zakusili noc venku v zimě bez přístřeší.

Vstupenkou na akci byly již tradičně trvanlivé potraviny, které Charita Olomouc využije v zimním období pro přípravu polévek v nízkoprahovém denním centru střediska Samaritán pro lidi bez domova. Celkem bylo vybráno 189 kusů trvanlivých potravin – nejvíce rýže, těstovin a luštěnin. Zimní provoz centra zahájila Charita Olomouc letos již od 23. listopadu.

Výtečný guláš připravila hranická posádka Armády ČR Plyšová zvířátka z obchůdku u Samaritána potěšila nejmenšíTeplý čaj, punč a prodej teplého oblečení od Samaritána obstaraly dobrovolnice Charity Olomouc

Fotogalerie Noc venku 2017