Dobrodruhá přijala arcibiskupské požehnání a výzvu šířit dobro

Charita Olomouc otevřela novou dobročinnou prodejnu Dobrodruhá. Slavnostní akce se zúčastnilo na sedmdesát návštěvníků, kteří zároveň využili zahájení provozu obchodu k prvnímu nákupu. Při příležitosti slavnostního otevření požehnal arcibiskup Jan Graubner všem pracovníkům, klientům, účastníkům i všem zákazníkům, kteří novou prodejnu ve Wurmově ulici v budoucnu navštíví a společně s pracovníky a klienty tak vytvoří její příběh…

Akci odstartovalo v úterý 19. června slavnostní přestřižení pásky, arcibiskupské požehnání a módní přehlídka vytříbených oděvů z druhé ruky. Během dvou hodin po otevření se prodalo 52 kusů vybraného oblečení. „Jsme potěšeni, kolika kouskům jsme dali novou šanci. Kromě oděvů byly zcela vyprodány výrobky z chráněné dílny Rolnička a i u ostatního zboží, jako je bižuterie nebo výrobky z recyklovaného materiálu pro každodenní běžné užívání, se nám zásoby viditelně zmenšily,“ sdělila Barbora Cigánková, koordinátorka centra materiální pomoci. Vyprodané zboží bylo v prodejně obratem doplněno novým sortimentem.

Slavnostní otevření obchodu DobrodruháSlavnostní otevření obchodu Dobrodruhá

Název obchůdku Dobrodruhá se stal inspirací pro malou fashion show v provedení studentek Univerzity Palackého pod vedením Barbory Zuberové z Green Dressmakers. „Pojďte se spolu s námi stát dobrodruhy ve světě módních trendů, a to v outfitech poskládaných z modelů z druhé ruky. Doufám, že výtěžek z prodeje těchto modelů i dalších výrobků z obchůdku Dobrodruhá osvěží vyprahlá srdce toužící po obyčejné lidské solidaritě,“ uvedla módní přehlídku dobrovolnice Charity Olomouc Barbora Zuberová. Dát lidem i věcem novou šanci a zároveň šetřit životní prostředí je mottem nového projektu obchodu.

Módní přehlídka modelů z druhé ruky 27

Prodejna poskytuje klientům služeb Charity Olomouc možnost podílet se na nácviku profesních dovedností souvisejících s obchodní činností za účelem obnovení pracovních návyků. V pracovně terapeutické dílně střediska psychosociální pomoci si klienti nacvičují činnosti spojené s provozem obchodu, jako je vyskladnění zboží, prodej, inventura, propagace, úklid, nácvik výroby zboží do obchodu způsobem renovace a recyklace, nácvik výroby cenovek, nácvik přípravy zboží do obchodu – třídění, evidenci, oceňování, praní, šití, žehlení a další.  „Dříve jsem pracoval v továrně, pak jsem vypomáhal v tréninkové kavárně, teď se zapojuji do nácviku v prodejně. Přináší mi to pozitivum, nové uplatnění a možnost naučit se nové činnosti, které souvisí s obchodem,“ vysvětluje pan Dalibor.

„Rádi děláme dobré věci, které jsou kvalitní a lidem poskytují novou šanci. Zároveň bychom byli rádi, kdyby nám otevření charitní prodejny přinášelo do budoucna i finanční zdroje pro chod obchodu či pro další projekty, na které nezbývají finanční prostředky,“ uzavřel vedoucí střediska Samaritán Petr Prinz. Prodejna Dobrodruhá zve všechny, kteří se chtějí prostřednictvím nákupu zapojit a spolupodílet se tak na pomoci druhým.

Slavnostní otevření prodejny Dobrodruhá ve Fotogalerii.

Tříkrálová sbírka 2018