Dejme starým věcem novou šanci. Olomoucké Dny boje proti chudobě 2017

Olomouc - Bleší trhy, oblečení z druhé ruky, pouliční kavárna s výbornou Fair Trade kávou a módní přehlídka "on the street", to vše byla úterní akce na Horním náměstí v Olomouci "Dejme věcem novou šanci." Módní přehlídka Charity Olomouc nabídla pestrý koktejl outfitů z prodejny U Samaritána jak pro všední den, tak i nadcházející zimní čas či sváteční večery. Z pokladů obchůdku namixovala agentura ekologické módy Green dressmakers a do života uvedly půvabné olomoucké studentky dobrovolnice. Výtěžek z prodaných modelů byl věnován na podporu dobročinného šatníku pro lidi ohrožené chudobou.

Dát starým věcem novou šanci jsou dvě zdánlivě protichůdná tvrzení, ale kolikrát z šatníku vytáhneme věci, které jsme dlouho nenosili, a naráz je nakombinujeme nově a neotřele. Šetříme tím nejen vlastní kapsu, ale především plíce planety. "Neváhejte si koupit skvělý úlovek za hubičku a podpořte svým minivýdajem lidi, kteří díky životním okolnostem nebo i díky vlastní osobní dispozici nejsou tak úspěšní a výkonní," uvedla v úvodu úterní akce na Horním náměstí v Olomouci moderátorka přehlídky modelů z obchůdku U Samaritána Martina Kvítko Procházková z Rádia Haná.

"Dejme starým věcem novou šanci" "Dejme starým věcem novou šanci" "Dejme starým věcem novou šanci"

Šaty dělají člověka a jsou velmi intimní věcí každého z nás, nosíme je celý den na vlastním těle a oblečením zároveň vysíláme, byť podvědomě, jisté signály svému okolí. "Pevně věříme, že jste zachytili velmi silné signály naší malé fashion show. Pomozte dát starým věcem novou šanci a pomůžete tak i těm, kteří si nemohou sami pomoci. Dejte tak novou šanci i sobě a ze zaběhnutých stereotypů namixujte neotřelý koktejl jak módních kreací, tak i nového přístupu k lidem v nouzi a k starým věcem, které se v tomto zbrusu novém kontextu zaskví svou zapomenutou krásou," pokračuje dobrovolnice Barbora Zuberová, autorka fashion show on the street z agentury zelené módy Green dressmakers Olomouc.

"Dejme starým věcem novou šanci""Dejme starým věcem novou šanci""Dejme starým věcem novou šanci""Dejme starým věcem novou šanci"

"Smyslem naší dnešní akce je postavit se proti konzumnímu způsobu života, který nepřemýšlí nad ochranou životního prostředí. „Nadbytek nás vede k roztáčejícímu se koloběhu produkce a likvidace, často bez rozmyslu. Když se ale pohybujeme ve světě chudoby, uvědomujeme si, jak je to krátkozraké. Selský rozum, skromnost našich předků by nám měla být inspirací či návodem. Snažíme se skloubit zároveň skromnost a štědrost,“ přiblížil za Charitu Olomouc Petr Prinz, vedoucí střediska Samaritán.

Děkujeme všem, kteří přišli podpořit dobročinný šatník Centra materiální pomoci Charity Olomouc a koupí oblečení, obuvi i dalších věcí z obchůdku U Samaritána tak přispěli na pomoc potřebným.

Fotogalerie Dnů boje proti chudobě 2017