Daruj věcem další život s Galerií Moritz

Olomouc - Dobročinná akce olomoucké Galerie Moritz s podtitulem „Daruj starší oblečení Charitě Olomouc a obdržíš až 600 korun na další nákup,“ zaktivizovala v posledních říjnových dnech řadu olomouckých občanů, kteří se rozhodli protřídit domácí šatník a věnovat část oděvů potřebným. Nepoškozené svrchní oblečení bylo možné směnit přímo na místě za dárkový poukaz na nákup do prodejen Galerie Moritz. Poukázky v celkové hodnotě 150 tisíc korun se podařilo rozdat již během prvního dne. Díky nim obdrželo Centrum materiální pomoci Charity Olomouc přibližně tunu oblečení pro lidi v nouzi.

Za minimálně 3 kusy darovaného čistého a nepoškozeného šatstva získali účastníci sbírky poukaz na nákup v hodnotě 100 Kč. Ti, kteří přinesli 6 a více kusů, získali stokorunové poukázky dvě. Oblečení pro Charitu bylo možné nosit po celé tři dny od 25. až do 27. října. „Sbírku jsme zahájili v 11 hodin dopoledne a po celý den neustávala fronta. Lidé chodili se šesti i více kousky, přitom některé věci byly abnormálně krásné a zachovalé. Do večera se tak podařilo rozdat všechny poukázky v celkové hodnotě 150 000 korun,“ uvedla projektová manažerka Tereza Skoumalová z agendy EVENPRO.

Přestože prvotním motivátorem byla snaha směnit nepotřebné oblečení za dárkový poukaz, nosili lidé oblečení i v následující dny, kdy již poukazy nebyly k dispozici. „Mnozí se i několikrát vraceli s dalšími kousky, protože jim přišlo smysluplné darovat oblečení pro Charitu,“ pokračovala Tereza Skoumalová. Galerie Moritz se již několik let zapojuje do akcí charitativního typu, jako je například Strom splněných přání nebo prodej punče na náměstí s olomouckou organizací Dobré místo pro život. „Charitu Olomouc jsme vybrali, protože jsme chtěli sbírku uspořádat jednak pro regionální neziskovou organizaci a také z toho důvodu, že víme, že Charita Olomouc  obdobné sbírky pro potřebné pořádá,“ sdělila Karolína Pořízková, manažerka marketingu Galerie Moritz.

Na základě následného třídění vybraného ošacení charitními pracovníky lze potvrdit výstupy ze statistik, že každý pátý kousek, který si člověk zakoupí, oblékne maximálně jednou nebo i vůbec. „Díky této dobročinné akci pomáháme udržovat řetězec recyklace. Ukázalo se, že spousta oděvů, které jsme už stačili roztřídit, je velmi kvalitních, což nás nadále podporuje v myšlence, že má smysl jít cestou, v níž se snažíme dávat věcem novou šanci,“ vysvětlila Barbora Cigánková, koordinátorka Centra materiální pomoci Charity Olomouc.

Vybrané zimní oblečení bude v průběhu následujících měsíců věnováno lidem bez domova a rodinám ohroženým chudobou. „Část sezónních letních oděvů uskladníme v charitním humanitárním šatníku, který slouží potřebným v průběhu celého roku, druhá část šatstva půjde do naší prodejny U Samaritána, jejíž výtěžek je určen na podporu Centra materiální pomoci," dodala Barbora Cigánková.

Charita Olomouc děkuje všem dárcům a Galerii Moritz za uspořádanou sbírku.

Po zahájení sbírky po celý den neustávala fronta  Mnohé kusy oděvů byly kvalitní a velmi zachovaléPodařilo se vybrat více než tunu čistého a nepoškozeného šatstva.