Charita Olomouc přispěje k vybavení šicí dílny na Haiti. Díky dárcům a krejčovským firmám

Olomouc - Do sbírky Kontejner na Haiti míří z Centra materiální pomoci (CMP) Charity Olomouc šicí stroje a půl tuny metráže a krejčovských potřeb. Do sbírky se zapojila prostějovská firma Koutný, která darovala celkem 2 tisíce metrů látek pro výrobu oděvů včetně drobné krejčovské přípravy. Šicí stroje, textilie a další krejčovské pomůcky využijí sestry z řádu sv. Josefa pro nově vznikající šicí dílnu pro haitské ženy a dívky v Gonaïves. V návaznosti na dar metráže pro Haiti věnuje firma Koutný Charitě 2 200 kusů pánského ošacení.

Sbírku pro Haiti podpořili přes CMP jednotliví dárci i oděvní firmy. „Od června se na nás obraceli lidé nejen z Olomouce a z blízkého okolí, ale i z dalších koutů České republiky, kteří se chtěli zapojit a přispět darem. Nejčastěji se jednalo o šicí stroje, látky, krejčovské pomůcky, oblečení, školní pomůcky a hračky. Největší dar jsme však obdrželi z Prostějova,“ přiblížila Barbora Cigánková, koordinátorka CMP. Oděvní firma Koutný darovala do kontejneru pro Haiti 25 rolí různobarevných látek, přes 4 800 ks zdrhovadel a 100 ks nití. „Rozhodli jsme se věnovat pro nás nadbytečný materiál do sbírky pro Haiti, aby byl nejen dále využitelný, ale pomohl hlavně tam, kde je třeba,“ uvedl majitel známé prostějovské firmy Pavel Koutný.

Haiti – těžce zkoušená země sužovaná zemětřeseními, hurikány a politickou nestabilitou, je podle Indexu lidského rozvoje nejchudší zemí amerického kontinentu. Rozvoji země brání rovněž vysoká míra nezaměstnanosti a negramotnosti. „Líbila se nám myšlenka projektu šicí dílny na Haiti. Z toho důvodu jsme se od začátku zaměřili hlavně na dary, které pomohou dílnu vybavit a umožní tak haitským ženám a dívkám naučit se krejčovskému řemeslu. Získaná dovednost jim pomůže snadněji najít práci a zabezpečit tak o něco lépe v těžkých existenčních podmínkách sebe i rodinu,“ vysvětlila Barbora Cigánková.

Doménou společnosti Koutný jsou kvalitní pánské obleky, saka, kalhoty. Firma je předním dodavatelem profesního oblečení pro resorty a instituce státní správy. Do firemní značky se obléká i Hradní stráž České republiky nebo čeští vojáci na mírových misích po celém světě. V nabídce 2 200 kusů pro Charitu jsou kalhoty, vesty, kabáty, obleky a samostatná saka. „Oděvy vhodné pro tropické podnebí odešleme v kontejneru na Haiti, kabáty a vesty na Ukrajinu. Část ošacení předáme našim charitním zařízením, kde budou darovány potřebným lidem v obtížné životní a finanční situaci,“ upřesnil Martin Zamazal, vedoucí humanitárního oddělení Arcidiecézní charity Olomouc.

Centrum materiální pomoci se přidalo ke sbírce Kontejner na Haiti, kterou vyhlásila v polovině října Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO). „Spolu s šicími stroji a krejčovskými pomůckami zasíláme na Haiti také potřebné vybavení do školních tříd, zdravotnické potřeby a nářadí pro místní řemeslníky, kteří pomáhají v projektu „Daruj střechu nad hlavou“. Na žádost našeho partnera, sester řádu sv. Josefa v Gonaïves, máme připraveno i několik kilogramů letního oblečení pro chudé obyvatele této karibské země,“ dodal za Arcidiecézní charitu Olomouc Martin Zamazal. Kontejner na Haiti vypraví ACHO koncem listopadu.

Charita Olomouc srdečně děkuje za poskytnutý dar všem dárcům.

Kontakty:

Oděvní firma se zapojila do sbírky Kontejner na Haiti přes Centrum materiální pomoci Charity Olomouc. Doménou firmy jsou kvalitní obleky, saka, kalhoty... Dar metráže pro šicí dílnu v Gonaives

Tříkrálová sbírka 2018