Adventní věnce pomohou potřebným z farností i dětem v Ulánbátaru

Olomouc – Za necelý týden provoní domovy vůní čerstvého jehličí adventní věnce. Svíčky, korpusy na věnce, krabice sušených ovocných ozdob zamíří v těchto dnech z Charity Olomouc do jednotlivých farností olomouckého děkanátu, kde proběhne výroba benefičních věnců, jejichž výtěžek je tradičně darován potřebným. Koupí věnce v rámci benefiční akce, která se uskuteční v neděli 3. prosince, přispějí věřící lidem v nouzi ve své farnosti a tradičně již sedmým rokem dětem v dětském domově ve vzdáleném Ulánbátaru.

Adventní věnec je v západních křesťanských církvích pomůckou k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu – doby příprav na Vánoce. Smyslem benefiční akce je spojit dobu očekávání příchodu Spasitele s pomocí nejpotřebnějším. Část výtěžku z prodeje je každoročně věnována k nezištné podpoře rodin a jednotlivců ocitajících se v nouzi přímo ve farnostech, část směřuje na provoz dětského sirotčince v Ulánbátaru. „V loňském roce jsme například z výtěžku adventních věnců zaplatili nákladnou speciální rehabilitaci hendikepovanému chlapci z farnosti,“ přiblížila Alžběta Kučerová, vedoucí farního střediska Svatý Kopeček. Finanční podpora pro dětský domov Verbist Care Center bude poskytnuta na úhradu části provozních nákladů, jejichž pokrytí je v Mongolsku velkým problémem.

Ve farnosti Svatý Kopeček u Olomouce se každoročně těsně před adventem schází přibližně 25 dobrovolníků. „Věnce vyrábíme vždy v pátek nebo v sobotu před první adventní nedělí, aby byly co nejčerstvější. Za jedno odpoledne tak vyrobíme kolem 80 věnců,“ upřesnila Alžběta Kučerová. Do akce se zapojily farnosti sv. Václava, klášter dominikánů v rámci kostela Neposkvrněného početí Panny Marie, Hodolany, Hejčín, VKH působící v akademické farnosti, klášter kapucínů v rámci farnosti sv. Michala, Církevní gymnázium Německého řádu Olomouc a farnosti olomouckého děkanátu Sv. Kopeček, Hněvotín, Velká Bystřice a Dolany.

Věnce i svíčky budou dostupné před mší svatou v těchto kostelech olomouckého děkanátu:

• Farnost Sv. Kopeček - bazilika Navštívení panny Marie - od 7.15 do 11.45 před bazilikou
  • Farnost Hněvotín - kostel sv. Leonarda – před a po mši svaté v 9.30
  • Farnost sv. Václava – katedrála sv. Václava - před a po mších svatých v 8.00 a 10.00
  • klášter Kapucínů - kostel Zvěstování Páně – před a po mši svaté v 10.00
  • Farnost Dolany – kostel sv. Matouše - před a po mši svaté v 10.00
  • Farnost Hodolany - Kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů - před a po mši svaté v 9.30
  • Farnost Velká Bystřice - kostel Stětí sv. Jana Křtitele - před a po mši svaté v 8.00
  • Akademická farnost – kostel Panny Marie Sněžné - přede mší svatou v 19.00 a také ve středu 6. 12. přede mší svatou v 19.00
  • Klášter Dominikánů – kostel Neposkvrněného početí Panny Marie – před a po mši svaté v 9.30
  • Farnost Hejčín – kostel sv. Cyrila a Metoděje - před a po mši svaté v 10.00

InformaceMgr. Terezie Táborská | +420 739 344 037